Kraj štrajka glađu koji traje 16 godina

Izvor: B92, 09.Avg.2016, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj štrajka glađu koji traje 16 godina

Indijska aktivistkinja Irom Šarmila Čanu obustavila je štrajk glađu kojim se čak 16 godina borila protiv jednog kontroverznog zakona, piše BBC.

Ona je odluku objavila prošlog meseca i najavila da će kao nezavisni kandidat učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima u severoistočnoj indijskoj saveznoj državi Manipur.

Čanu protestuje zbog zakona poznatog kao AFSPA kojim se vojnim trupama daju ovlašćenja da bez sudskih naloga hapse, pretresaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a u određenim slučajevima i ubijaju.

Štrajk glađu koji traje 16 godina ova aktivistkinja je započela kada su vojnici ubili 10 civila u Manipuru, a ona je do danas najveći deo vremena provela u bolničkom pritvoru, gde je prisilno hrane kroz nos koktelom lekova i hranom za bebe.

Čanu je na kratko puštena na slobodu 2014. godine kada je sud odbacio tužbu da "pokušava da se ubije", ali je vraćena u pritvor nakon samo dva dana. Pojavljuje se pred sudom svake dve nedelje.

Amnesti internešnel ju je nazvao "zatvorenikom savesti", a u zemlji je zovu Čelična lejdi Manipura.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.