Kraj se ne nazire: Štrajk 49.000 radnika GM-a ušao u drugu nedelju

Izvor: B92, 23.Sep.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj se ne nazire: Štrajk 49.000 radnika GM-a ušao u drugu nedelju

Njujork -- Štrajk 49.000 radnika "Dženeral motorsa" (GM) ušao je u drugu nedelju mada je ostvaren pomak u pregovorima, ali bez jasnih signala koji mogu da nagoveste kraj.

Pregovarači su se tokom celog proteklog vikenda sastajali, da bi se jutros, sa ulaskom štrajka u osmi dan, ponovo vratili za pregovorački sto, prenosi agencija AP.

Neimenovani izvor upoznat sa pregovorima kaže da se pregovarači spore oko plata i podele dobiti, bržeg načina dolaska do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << punih zarada za novozaposlene i korišćenja radnika angažovanih po ugovorima o privremenim poslovima.

Radnici GM-a su 16. septembra stupili u štrajk, parališući proizvodnju u oko 30 proizvodnih pogona u devet američkih država.

Štrajk je već primorao kompaniju da zatvori dve fabrike u Kanadi koje proizvode motore, starije modele pikapa i dva modela automobila. Ako se štrajk produži, GM će verovatno morati da zatvori više fabrika u Meksiku i Kanadi, jer se motori, menjači i ostale komponente proizvode u SAD.

Kompanije koje isporučuju delove GM-u takođe će morati da smanje proizvodnju. Radnici će takođe osetiti posledice. Oni su poslednju isplatu primili prošle nedelje i moraće od ove nedelje da počnu da žive sa 250 dolara nedeljno, koliko će dobijati od sindikata kao neki vid pomoći dok su u štrajku.

Sindikat Ujedinjeni automobilski radnici (UAW) želi veći udeo u GM-ovom profitu vrednom preko 30 milijardi dolara tokom proteklih pet godina, ali kompanija upozorava na očekivani globalni pad prodaje automobila i želi da svoje troškove rada uskladi sa troškovima pogona u SAD koji su u vlasništvu stranih automobilskih kompanija. Ovo je prvi nacionalni štrajk sindikata UAW od dvodnevne šetnje 2007. godine koja je malo uticala na kompaniju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.