Korak do kraja štrajka prosvetara

Izvor: B92, 20.Jan.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak do kraja štrajka prosvetara

Novim kolektivnim ugovorom zaposleni u prosveti trebalo bi da imaju slične uslove kao i zaposleni u zdravstvu.

Taj ugovor predviđa da u prosveti prvo budu raspoređeni zaposleni s nepotpunim fondom časova, a kao poslednja solucija predviđa se raspisivanje konkursa. To ipak ne znači kraj štrajka.

"Štrajk se nastavlja do ispunjenja zahteva, a mi smo bili nadomak potpisivanja ugovora pre oko mesec dana, tako da ne bi trebalo tako mnogo da se radujemo... Možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << malo da se osmehnemo, ali ne i da se smejemo", kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Imamo nagoveštaj da bi potpisivanje kolektivnog ugovora moglo da se desi u četvrtak, i kako trenutno stvari stoje, mi ćemo malo odškrinuti vrata do završetka... Do tada štrajk apsolutno traje, on se nastavlja u ovakvom obliku, skraćenjem časova i očekujemo potpisivanje sporazuma o prekidu štrajka", dodaje Jankovićeva.

Za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas je počelo drugo polugodište, a oko 1.000 škola u Srbiji još je u štrajku i časovi traju 30 minuta. Ima i onih škola u kojima skraćenih časova nije ni bilo.

"Po odluci nastavničkog veća i sindikata, naša škola nije u štrajku od početka... Ja se nadam da će se ovo završiti u što skorije vreme, jer je to u interesu struktura svih obrazovno-vaspitnih sistema... Drugo polugodište je počelo, traje duže, i ono što se očekuje je više obaveza i zadataka... Imamo u narednom periodu takmičenja, školska i opštinska, očekuju nas i pripeme za završni ispit", kaže Milan Pašić, direktor Osnovne škole "Ivo Andrić".

Skraćeni časovi od pola sata ne moraju da se nadoknade sve dok na njima uspeva da se obradi gradivo. Međutim, neki đaci smatraju da je 30 minuta premalo vremena da se nešto nauči.

Četiri reprezentativna sindikata najavila su i da će 27. januara, na dan školske slave, održati "Veliki svetosavski pohod prosvetara" kroz Beograd.

Ministar Verbić izjavio je da je zadovoljan danas postignutim kompromisom i da očekuje da će se nastava ubrzo normalizovati.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Korak do kraja štrajka prosvetara

Izvor: Studio B, 20.Jan.2015

Novim kolektivnim ugovorom zaposleni u prosveti trebalo bi da imaju slične uslove kao i zaposleni u zdravstvu...Taj ugovor predviđa da u prosveti prvo bude raspoređen kadar sa nepotpunim fondom časova, a kao poslednja solucija predviđa se raspisivanje konkursa. To ipak ne znači kraj štrajka, piše...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.