Katarini Rebrači odložen glavni pretres zbog štrajka

Izvor: Blic, 02.Mar.2011, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katarini Rebrači odložen glavni pretres zbog štrajka

BEOGRAD - Smireno, bez trunke zabrinutosti, Katarina Rebrača je čekala ispred sudnice gde se u beogradskom Višem sudu protiv nje vodi proces pod optužbom da je nelegalno prisvojila 37 miliona dinara namenjenih za humanitarnu pomoć.

Na optuženičkoj klupi pored predsednice Dobrovoljnog fonda „Katarina Rebrača” sedi još i njena majka Sandrina Bogunović i dve saradnice. Kada je sudija odložio jučerašnji glavni pretres jer su optužene došle bez pravnih zastupnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su u štrajku, Rebrača koja se prvi put pojavila u javnosti posle izlaska iz pritvora s osmehom na licu je napustila Palatu pravde. Sve vreme uz nju je bila majka.

Katarina Rebrača je bila u pritvoru od hapšenja 7. aprila 2010. do 15. novembra 2010. godine. Ona se uz majku, ali i Slađanu Mironiju i Mirjanu Hristić, terete se da su od marta 2006. do aprila 2010. prisvojile 37 miliona dinara, koje su na račune Dobrotvornog fonda uplaćivali brojni donatori među kojima su bili ugledni privrednici, glumci, sportisti, klubovi...

Ovaj novac bio je namenjen edukaciji i informisanju žena o prevenciji raka dojke.

Fondu Katarine Rebrače, nekadašnje manekenke i vlasnice Modne agencije „K Models" koja je decenijama živela u Americi i Italiji, uplaćivan je novac i preko uplatnica koje se građanima na kućnu adresu stizale uz račun „Infostana". Dobrovoljni prilog preko ovakvih uplatnica dalo je čak 106.000 beogradskih domaćinstava.

Na tim uplatnicama je u gornjem uglu bio utisnut i logo Instituta za onkologiju i radiologiju. Na čelu Instituta tada je bio Nenad Borojević, koji navodi da s Fondom nekadašnje manekenke nema nikakav ugovor. I Borojević je posle nekoliko meseci uhapšen u policijskoj akciji „Kraba" pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj.

Ukoliko beogradski Viši sud oglasi krivim vlasnicu Dobrovoljnog fonda „Katarina Rebrača" i ostale optužene, preti im kazna i do 12 godina zatvora.

Povezane vesti: Nastavak suđenja Katarini Rebrači

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.