KOMUNALCI ŠTRAJKUJU ZBOG PLATA

Izvor: Kurir, 28.Jun.2011, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMUNALCI ŠTRAJKUJU ZBOG PLATA

KRUŠEVAC - Samostalni sindikat zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću "Kruševac" započeo je štrajk zbog, kako je navedeno u odluci, nepoštovanja protokola potpisanog sa poslovodstvom.

Sindikat je u najavi štrajka tražio potpisivanje kolektivnog ugovora, isplatu zarada za maj i zaostalih troškova prevoza za prethodna dva meseca, kao i povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bruto plate za 40 odsto i redovnu dinamiku isplata svakog 10. i 25. u mesecu.

Iako je od 16. juna, kad je potpisan protokol sa poslovodstvom, ispunjen najveći deo zahteva, Sindikat je ipak odlučio da započne štrajk jer nije postignut dogovor o povećanju zarada za traženi procenat.

Štrajk se odvija uz obezbeđen minimum procesa rada i, prema rečima direktorke Javnog komunalnog Nevenke Đorđević, grad zbog toga neće trpeti posledice.

Ona je dodala da je određen broj zaposlenih odlučio da radi preko neophodnog minimuma, te da je tako obezbeđeno čišćenje grada u sve tri smene.

Đorđević je rekla da traženo povećanje zarada zakonski nije moguće, te da je zaposlenima, čija je prosečna zarada 27.110 dinara, i od strane poslovodstva i od strane osnivača, Grada Kruševca, saopšteno da je ostvarivo samo povećanje od 5,5 odsto.

U pregovorima koji su prethodili štrajku, Štrajkački odbor je svoje zahteve snizio na povišicu od 5,5 odsto, ali uz uslov da se svakom radniku do 10. jula isplati po 10.000 dinara, dok je poslovodstvo tražilo da rokovi za isplatu te sume budu duži, te da se prva polovina isplati do 15. avgusta, a druga do 1. novembra.

Međuopštinsko sindikalno veće u Kruševcu je na jučerašnjoj sednici konstatovalo da je 90 odsto zahteva komunalaca iz Kruševca već ispunjeno i predložilo štrajkačima da "realno sagledaju mogućnost za povećanje zarada, da Sindikat i poslovodstvo pregovaraju i u skladu sa zakonom nađu najbolje rešenje".

Predloženo je da se "u budućem periodu iznađe mogućnost da se zarade zaposlenih u Javnom komunalnom preduzeću usklade sa zaradama u drugim javnim preduzećima".

Pregovori štrajkačkog odbora sa poslovodstvom nastavljeni su i danas.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk kruševačkih komunalaca

Izvor: RTS, 28.Jun.2011

Radnici JKP "Kruševac" stupili su u generalni štrajk zbog, kako kažu, nepoštovanja protokola i sporazuma koji su pre dva dana potpisali sa poslovodstvom i lokalnom samoupravom. ..Zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću "Kruševac" 26. juna potpisali su sporazum sa poslovodstvom i lokalnom samoupravom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.