Jukom zabrinut što nema rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jukom zabrinut što nema rešenja

Komitet pravnika za ljudska prava (Jucom) izrazio je danas zabrinutost zbog toga što Ministarstvo pravde, mesec dana od početka štrajka advokata, nije uspelo da nađe rešenje kako bi se otklonila nemerljiva šteta naneta društvu i ostvario pristup pravdi za sve građane.

Jukom je u saopštenju naveo da posebno uznemiravaju nedavna saopštenja Ministarstva koja dovode u zabune građane kada je reč o prekidu štrajka advokata, ispunjavanja njihovih zahteva i normalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanja u pravosuđu Srbije.

Kako se navodi, Jukom podržava zahteve advokatskih komora koji se odnose na preispitivanje ustavnosti odredbi više zakona koji regulišu materiju javnog beležništva i izražava nadu da će Ustavni sud u što kraćem roku doneti odluku o ustavnosti tih rešenja.

Jukom je ukazao i na otežan položaja građana i pravnu nesigurnost koja je nastala ishitrenim početkom rada javnih beležnika bez razvijanja adekvatnog i funkcionalnog sistema javnog beležništva, kao i odgovarajućih infrastrukturnih i tehničkih rešenja koji bi omogućili njihov nesmetan rad i pravni promet.

Komitet je pozvao advokatske komore da ne preduzimaju mere protiv članova koji ne žele da štrajkuju, s obzirom da su sloboda preduzetništva i pravo na rad garantovani Ustavom, uključujući i pravo da se ne učestvuje u štrajku.

"Konkretni problemi u funkcionisanju pravosuđa, poput velikog broja nerešenih predmeta, po kojima se naše pravosuđe izdvaja, zastarelosti, kao i pritvorskih predmeta, koji su sada blokirani štrajkom, upućuju na to da Ministarstvo hitno razreši sva pitanja", naveo je Jukom.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.