Još jedan štrajk upozorenja radnika JKPGorica

Izvor: RadioCity.rs, 30.Okt.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan štrajk upozorenja radnika JKP"Gorica"

Oni takođe žele da skrenu pažnju na loše vođenje preduzeća od strane menadžmenta, neosnovano podizanje plata pojedincima u ovom javnom niškom preduzeću.
Rade Rašović, glavni poverenik sindikata, rekao je za City radio da je prva ideja bila da se proglasi generalni štrajk, ali da se na sastanku glavnog odbora od toga odustalo jer je procenjeno da bi najviše ispaštali građani a to nije ni cilj ni želja štrajkača.
„Mi smo najviše ogorčeni na menadžment. >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Platu  nismo primili od avgusta  a na televiziji javljaju da nismo primili samo za 10 dana. Nismo dakle primili ni avgustovske zarade, a sada je novembar. Mi kao sindikat kategorički tvrdimo da nije istina da su radnici napravili sva ova dugovanja“ – kaže Rade i dodaje da oni zahtevaju da se objavi Izveštaj Radne grupe koja je radila pri Gorici, koja je radila za Grad pri budžetskoj inspekciji koja je vršila kontrolu JKP Gorice.“ Vi ne možete da verujete šta je sve nađeno. Tražimo da neko odgovara za sav taj novac. Ukupna dugovanja  JKP Gorice od 2009. do 30.juna ove godine je preko pola milijarde dinara a isti menadžment se vrte u krug.“

Rade Rašović  dodaje da je neistina da su radnici sami uzrokovali lošu finansijsku situaciju i dugovanja, na čemu se neretko insistira u izjavama menadžmenta i čelnika grada.
„Tu oni misle na tužbe radnika. Radnici su trpeli nekoliko meseci . Jedan naš kolega nije mogao da plati prekršajnu kaznu  i otišao je u zatvor, 15 ili 25 dana, ne mogu sada tačno da vam kažem. Jedan vredan kolega, radnik na ukopu koji čestito zarađuje svoj dinar, morao je da ide da odleži zatvorsku kaznu , da bi mu sutra, eto pisalo kako je bio u zatvoru a zbog čega? Zbog nekog menadžmenta ovde, koji ovde vrši  nešto što je neopisivo.“
Radnici su se obraćali i gradu za pomoć i Rašović kaže da ne mogu mnogo da zamere jer je Grad bio posrednik između štrajkača i menadžmenta, i kako kaže, potrudili su se koliko je bilo u njihovoj moći. Međutim, menadžment Gorice, tvrdi poverenik sindikata ništa što je dogovoreno nije ispoštovao. I zbog toga je ključni zahtev štrajkača danas odgovornost .
„To je prvo i osnovno. Inače ova firma nikada neće moći da pođe napred. Unazadili su nas za 30 godina su nas vratili unazad.“

U štrajku su učestvovali  radnici Gorice koji su direktno angažovani na ukopu pokojnika ali i jedan broj administrativnog osoblja. Rašović kaže da su svi oni članovi ASNS JKP Gorica, koji je inače reprezentativan je ima 40% od ukupno zaposlenih radnika a preko 90% su radnici iz ukupne proizvodne delatnosti i osnovne delatnosti preduzeća.
Utoliko sve ovu čitavu priču čini ozbiljnijom. Jer, kada bi, kojim slučajem, umesto štrajkova glađu ili štrajkova upozorenja kakve su do sada sprovodili, radnici Gorice odlučili na generalni štrajk, to bi u praksi značilo da bi bili obustavljeni ukopi građana, što bi u svakom slučaju bilo loše po građane Niša. Rašović međutim, kaže da radnici stvarno više ne mogu da trpe sve što im se dešava.
„Firma je u totalnom rasulu a mi više nećemo dozvoliti, kao prošle godine kada su radnici morali da spavaju na groblju da bi ostvarili neke svoje prihode i zahteve, da oni ponovo narušavaju svoje zdravlje zarad menadžmenta koji je jednostavno nesposoban da vodi firmu“ – istakao je on. 
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.