Ivanović: Istrajaću u štrajku glađu

Izvor: RTS, 08.Mar.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Istrajaću u štrajku glađu

U telefonskom razgovoru sa suprugom Oliver Ivanović poručio da će istrajati u štrajku glađu, jer ostanak u pritvoru u Prištini predstavlja ništa manju nego i sam štrajk. Građanska inicijativa SDP apelovala da se Ivanović prebaci u Severnu Mitrovicu. Kancelarija za KiM ukazuje na ozbiljnost situacije u kojoj se Ivanović nalazi.

Oliver Ivanović je dobio pravo da se telefonom obrati porodici i u tom razgovoru on je supruzi preneo da će istrajati u štrajku, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostanak u pritvoru u Prištini predstavlja realnu opasnost po njegov život, ništa manju nego i sam štrajk.

Kako je saopštila Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda", čiji je on lider, zbog Ivanovićeve iznemoglosti poziv je bio vrlo kratak, jer on već peti dan štrajkuje glađu, sa zahtevom da bude premešten iz pritvorske jedinice u Prištini, u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

U tekstu se podseća da je juče predat zahtev da Ivanovića poseti tim lekara Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, ali da odgovora još uvek nema, a u međuvremenu njegovo zdravstveno stanje iz sata u sat se akutno pogoršava.

"Ponovo apelujemo na sve međunarodne institucije, posebno na Euleks tužilaštvo, da omoguće prebacivanje Ivanovića, jer je taj zahtev minimalan i predstavlja zamenu jednog zatvora drugim, ali bezbednijim.

Postavljamo pitanje, ko se igra životom jednog čoveka i njegove porodice", navodi se u saopštenju Građanske inicijative.

Kancelarija za KiM: Zabrinutost zbog Ivanovića

Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom izražava veliku zabrinutost zbog iznemoglosti Olivera Ivanovića, koja je posledica petodnevnog štrajka glađu., 

"Kako smo obavešteni, stanje lidera GI SDP Ivanovića se akutno pogoršava iz sata u sat, što sasvim sigurno znači da je on životno ugrožen. Tražimo da se hitno odgovori na zahtev Olivera Ivanovića i da mu se dozvoli poseta lekara Zdravstvenog centra Kosovske Mitrovice", navedeno je u Saopštenju Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ukazuje na ozbiljnost situacije u kojoj se Oliver Ivanović nalazi i koja može imati tragične posledice, što sasvim sigurno niko ne želi.

Iz tog razloga zahtevamo od međunarodne zajednice da učini sve kako bi se Ivanović što pre pustio da se brani sa slobode, ili da se odmah prebaci u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

"Takođe tražimo da se iz pritvora oslobode i Dragoljub Delibašić i Laza Lazić i da se i njima omogući da se brane sa slobode, jer kao i za Olivera Ivanovića, Vlada Srbije je i za Delibašića i za Lazića garantovala da će u svakom momentu biti dostupni istražnim organima. Postoji opasnost od bekstva okrivljenih i od zastrašivanja svedoka, potpuno su neosnovani", zaključeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.