Izvor: RTS, 02.Feb.2023, 16:23

Iranski režiser Džafar Panahi štrajkuje glađu u zatvoru

Iranski režiser Džafar Panahi započeo je u zatvoru štrajk glađu. On protestuje zbog odbijanja vlasti da ga privremeno puste na slobodu uz kauciju do ponovljenog suđenja, saopštila je američka agencija za ljudska prava HRANA.
Džafar Panahi (62) je naveo u pismu da je, prema zakonu, trebalo da bude pušten uz kauciju, pošto je prihvaćen njegov zahtev za ponovno suđenje.
Suđenje je, pritom, odloženo više od 100 dana, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Panahi je pritvoren u julu prošle godine i rečeno mu je da će služiti šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je prvobitno izrekao sud u Teheranu 2010. godine.
Kako je sud obrazložio, osuđen je na kaznu zatvora zbog „propagande protiv sistema” i podsticanja protesta opozicije posle izbora 2009. koji su doveli do političkih previranja.
Panahi je međunarodno priznat i poznat reditelj koji je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, među kojima su Srebrni medved za film „Ofsajd” 2006,  Zlatni medved Berlinskog filmskog festivala 2015. za film „Taksi” i nagradu u Kanu za film „Beli balon” iz 1995. godine.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džafar Panahi započeo štrajk glađu u zatvoru

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Feb.2023

TEHERAN - Iranski filmski režiser Džafar Panahi započeo je štrajk glađu u zatvoru protestujući protiv odbijanja vlasti da ga privremeno puste uz kauciju do ponovnog suđenja, izvijestila je u četvrtak aktivistička novinska agencija "Hrana".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.