Inspektori objavili rat kamiondžijama

Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori objavili rat kamiondžijama

SUBOTICA - Posle najave štrajka Sekcije subotičkih autoprevoznika, inspektori i saobraćajna policija objavili su rat kamiondžijama koji robu prevoze na crno i ugražavaju rad registrovanih prevoznika. Prvih nekoliko kamiona od 150, koliko se procenjuje da ima ilegalnih kamiondžija u subotičkom kraju, isključeno je iz saobraćaja, a najavljeno je i podizanje prijava.



Mladen Jarčević, inspektor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za saobraćaj u Subotici, kaže da je u najvećem gradu na severu Bačke u toku pojačana kontrola kamiona, kombija i putničkih vozila koja nisu registrovana za prevoz putnika. Nekoliko je isključeno iz saobraćaja, a inspektori tvrde da je i prošle godine pokrenuto više od 300 prekršajnih postupaka protiv vozača koji nisu imali dokaz da voze za svoje potrebe.

- Juče smo uhvatili kombi koji je prevozio putnike, a vozač nije mogao da dokaže da su putnici u rodbinskoj vezi s njim. Onima koji nisu registrovani za ovu delatnost teško ulazimo u trag, jer prilikom prevoza robe otpremnicu pišu na svoje ime - kaže Jarčević.

Darko Antelj, predsednik Sekcije autoprevoznika pri Udruženju zanatlija i predsednik Odbora za bezbednost saobraćaja, kaže da "više od deset godina na subotičkim drumovima vlada bezvlašće zbog čega je preko 160 prevoznika dovedeno u beznadežnu situaciju”.

- Mi koji radimo legalno i plaćamo oko 20.000 dinara mesečno za doprinose i poreze, isplaćujemo plate radnicima i održamo vozila, dovedeni smo u neravnopravnu tržišnu situaciju. U gradu postoji oko 150 autoprevoznika koji rade na crno i njihova delatnost ugrožava naš rad i egistenciju - kaže Antelj.

Zbog takve situacije Sekcija transportera zatražila je sastanak sa inspektorom Mladenom Jarčevićem, nakon čega je i pokrenuta pojačana kontrola neregistrovanih autoprevoznika.

- Sastanak je održan u nimalo prijatnoj atmosferi, jer su naši članovi više nego gnevni. Dobili smo čvrsto obećanje inspektora da će učiniti sve da naši problemi u što skorije vreme budu rešeni, a koliko mi je poznato Jarčević je dobio i dva pomoćnika, pošto je do sada sam obavljao ovu dužnost - kaže Antelj.

Subotički transporteri se ipak nisu oslonili samo na obećanje već su svoje zahteve dostavili i gradkoj upravi. U njihovom dopisu navedeno je da zahtevaju hitnu pripremu pravilnika o obavljanju autoprevoza i da putem subotičkih poslanika u Skupštini Srbije traže ubrzano donošenje Zakona o drumskom saobraćaju i o bezbednosti u saobraćaju.

- Propis bi trebalo da reguliše prevoz robe, zatim da ograniči prevoz za sopstvene potrebe do 3,5 tone nosivosti i da onemogući registracije teretnih vozila bez posedovanja dozvole za obavljanje registrovane delatnosti. Ukoliko naši zahtevi ne budu ispoštovani za desetak dana mi ćemo izaći na ulice i stupiti u štrajk - kaže Antelj.

„Ilegalci” kod Majšanskog mosta

Poznato okupljalište neregistrovanih autoprevoznika u gradu nalazi se kod Majšanskog mosta.

- Najviše problema imamo sa "divljacima” kod mosta. Kazne za njihov rad iznose od 20.000 do 80.000 dinara, a ako inspektor nekoga uhvati više puta da obavlja prevoz na crno ima pravo i da mu oduzme vozilo - kaže Darko Antelj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.