Izvor: Glas javnosti, 15.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbija zarađivala na oružju za Sakašvilija

Sergej Šojgu, ministar za vanredne situacije Rusije, upravo zato je trebalo da otputuje u Beograd, ali je posetu odložio zbog odlaska u Južnu Osetiju. U Ministarstvu ekonomije tvrde da nijednu dozvolu za izvoz oružja u Gruziju nisu izdali, a Rade Gromović, direktor „Zastava oružja“, ističe da niko nije ni tražio da izvoze oružje u Gruziju. Beograd je krajem 2006. zabranio isporuku oružja za Gruziju, zbog zalaganja Rusije za Kosmet, ali je već 2007, nakon zelenog svetla Moskve >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i štrajka oružara, dao dozvole za izvoz 

BEOGRAD - Najavljena, pa odložena poseta ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Seregja Šojgua nije trebalo da ima bilo kakve veze sa gasnim ugovorom sa Rusima, kako se javno tvrdilo, već s tim što je Srbija prodavala oružje zakletom neprijatelju „baćuški“ - Gruziji, saznaje Glas.

Čovek od poverenja Vladimira Putina, koji je oduvek dolazio u Srbiju kada je „gusto“, nameračio se ovamo da vidi kako to Srbija seče „ruku koja je hrani“ kada je reč o Kosmetu. Šojgu je posetu Beogradu najavio na samom početku rata u Južnoj Osetiji i nekako kada je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo spisak zemalja koje su prodavale oružje režimu Mihaila Sakašvilija, a među kojima je Srbija. Moskva tvrdi da je gruzijskih „kalašnjikova“ koji su pucali po Osetinima i Rusima bilo uvezenih i iz kragujevačke „Zastave“. U „društvu“ prozvanih iz Rusije su i SAD, Bugarska, Velika Britanija, Francuska, Izrael, Letonija, Litvanija, Estonija, Grčka, Mađarska, Turska, Češka i BiH. Tu zvaničnu informaciju iz Moskve nijedna agencija u Srbiji nije prenela, pa se za nju saznalo sa zakašnjenjem od nekoliko dana. A Šojgu je, zbog odlaska u Južnu Osetiju, odgodio posetu Srbiji.

Tbilisi - nikako

Zvaničnu potvrdu te informacije u Srbiji nije moguće dobiti. Vršilac dužnosti direktora „Zastava oružja“ Rade Gromović tvrdi da nikakvih poslova sa zvaničnim Tbilisijem nema.

- Odgovorno tvrdim da „Zastava oružje“ ništa nije ni ugovarala, a samim tim ni isporučivala Gruziji. Štaviše, niko ništa od nas nije tražio - rekao je za Glas Gromović i dodao da su „Sloboda“ iz Čačka i „Krušik“ iz Valjeva imale dozvole za izvoz za neku svoju robu, ali nisu dobile transportne dozvole.

- Izvoza nije bilo, pa je država posle nadomestila vrednost nerealizovanog izvoza tim fabrikama - rekao je Gromović.

A krajem 2006. „Zastavini“ oružari danima su protestovali, zaposeli i zgradu Skupštine Kragujevca zahtevajući odobrenje izvoz već ugovorenog oružja u Jermeniju.

- Bio je to izvoz u Jermeniju, kada nam država odobrila jedan kontingent, a nismo dobili dozvolu za drugi deo izvoza jer je ocenjeno da je ceo taj region nestabilan i stakao je.

I nekadašnji predsednik sindikata oružara Jugoslav Ristić negira navode bivŠeg šefa diplomatije Vuka Draškovića da su razlozi za tadašnji štrajk bili zabrana izvova u Gruziju.

- Štrajkovali smo isključivo zbog zahteva za izvoz u Jermeniju, a vlada nam je odobrila izvoz samo po jednom u vrednosti od 1,8 miliona dolara - rekao nam je Ristić.

A „vruć krompir“ nadležne institucije prebacuju jedna s druge, kako je to ovde, uglavnom, i slučaj. Na pitanja Glasa da li Srbija sada ima neki ugovor o isporuci oružja Gruziji (od kada, na koliko, za koju količinu i kog oružja, ko ga je potpisao, kolika je vrednost tog ugovora), kao i da li je takav ugovor postojao (kada, za koje oružje, koju količinu, ko ga je potpisao, kolika je vrednost bila), iz Ministarstva odbrane dobili smo odgovor da ono „nije nadležno za izdavanje dozvola kada je u pitanju izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme“.

- Dozvole za poslovanje sa inostranstvom, firmama koje su specijalizovane za promet naoružanjem i vojnom opremom izdaje Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, i uz mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova - piše u odgovoru koji smo dobili iz resora ministra Dragana Šutanovca.

U ministarstvu kojim rukovodi Mlađan Dinkić Glasu su rekli da „nikakve dozvole za izvoz oružja u Gruziju nisu izdavali“.

Milionski gubici

Međutim, i tokom prethodne dve godine u Srbiji je bilo i raskola zbog isporuke oružja Gruziji. Početkom oktobra 2006. Ministarstvo spoljnih poslova zabranilo je izvoz oružja Gruziji. Međutim, to je dozvoljeno sledeće godine pošto je, kako se tada pisalo, srpska diplomatija dobila „zeleno svetlo“ iz Moskve i do direktno preko predsednika Srbije Borisa Tadića.

Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene usvojen je u Skupštini SCG 2005, a jedan od naglasaka pri njegovoj izradi bio je da se oružje ne izvozi, između ostalog, i režimima i zemljama s kojima bi saradnja ugrozila spoljnopolitički interes Srbije. Gruzija nije bila na spisku onih zemalja koje ugrožavaju spoljnopolitičke interese Srbije sve dok tadašnjem vrhu Srbije nije rečeno da obustave saradnju sa Tbilisijem.

- Nikada neću dati saglasnost za izvoz oružja u Gruziju, jer se ne sme dozvoliti da srpsko oružje puca u ruske vojnike - govorio je tada Vuk Drašković. Međutim, štrajkovi i pritisci oružara naterali su vladu da sledeće, 2007. godine, dozvoli isporuku oružja Gruziji, bez obzira na stav MIP-a.

A zvanične informacije krajem 2006. godine govorile su da su naše fabrike odbrambene industrije zaustavljanjem izvoza vojnog naoružanja i opreme u Gruziju, kao i u Jermeniju, na gubitku od skoro 25 miliona dolara. Reč je o „Zastava oružju“, „Slobodi“ iz Čačka, „Krušiku“ iz Valjeva...

Vreme da Vuk pusi nesto drugo sem pota. Pa to svi vani znaju, a vi se pravite Englezi.

Meni ovo sve smrdi na Sutanovca a indirektno od Tadica. Zeleo bi da Glas Javnosti pocne da istrazuje i pise sto vise o ovome. Glavni hostapleri koji su prodavali oruzje Gruzijskim teroristima moraju se isterati na videlo.

Pa valjda ne postoje nase fabrike oruzja samo da bi proizvodile za Gruziju i Jermeniju ? Ko jos veruje Vuku Draskovicu ijednu rec, nije normalan! U svakom slucaju velika sramota za Srbiju.

Ovo je samo dokaz za potrebu da se sto pre iskoreni ta zuta gamad iz vlasti Srbije. Zapadnjaci nas unistavaju a zuta produva pravi da nas i Istok vise ne zeli. Ode Srbija u tri PM

Velika sramota za Srbiju. Pa da li je moguće da uvek radimo ono što nam nanosi neprocenjivu štetu. A naravno uvek je ruka najvećeg rusofoba i zapadnog lobiste Dinkića tu prisutna. Znači on je dao dozvolu za izvoz oružja. Ne čudi, pa on je taj koji je preko Euro Axis Banke u Moskvi plasirao pare Berezovskog i pomagao Čečenske teroriste.

Štrajkovali zbog zabrane izvoza u Gruziju. A kada su u februaru mesecu ispadali sanduci sa oružjem po autoputu, kada su to isto oružje pred dogovoreno sa zapadom odcepljenje Kosova vozili na uništavanje pored Paraćina, što tada nisu štrajkovali. Naravno da nikakav ekonomski interes nije bio u pitanju, čak i da je bio neprocenjiva je politička šteta, već je to diktat zapada.

Poruka za Žutog Saakašvilija: vreme ti je da se počneš da pereš, vreme ti je da se otarasiš ljudi kao što je Dinkić u svom okruženju, veoma je opasna stvar pomisliti da nekažnjeno možeš da lažeš Putina. Gasni aranžman ti je prilika da se malo opereš.

Srbija je prodavala oruzje i municiju muslimanima 93 i 94 , zastava i PP Uzice, o tom skandalu je svojevremeno pisao "nedeljni telegraf" i na pitanje tadasnjem direktoru PP Uzice zasto to rade, jeli on svjestan da ta municija sluzi za ubijanje Srba preko Drine, on je rekao da Srbija nekom mora da prodaje oruzje i municiju da bi opstala, i izmedju ostalog, da muslimani traze svuda po regionu ko bi im prodao oruzje i municiju, pa zasto to onda ne bi odradili oni !!! Eto svijesti kod prodavaca, i sta se onda neko sad cudi sto je Srbija pokusala, Rusima iza ledja u koje se kunu, da uvale koji kontigent nekoj tamo Gruziji, koja je u ratu sa "bracom" ?? Ako nisu imali milosti prema Srbima preko Drine, zasto bi prema nekakvim Rusima, vazno je strpati zelene novcanice u dzepove!

Nama narede da unistimo oruzje,a ovi nasi omah uniste i strele i nagazne mine(kao nehumano oruzje,pa zar su kasetne bombe humane i uopste koje je oruzje humano),a tamo neka gruzija se naoruzava kao kad se nemacka spremala od 1934 (za godinu dana vojni budzet uvecan 30 puta),a i Nemcima su Englezi dozvolili da se naoruzavaju samo da nediraju njih,a znamo kako je prosao London u tom ratu.Znamo kako su prosli svi veliki osvajaci od Rimljana,Turaka Austrougara,Bugara,Nemaca pa ce tako i ovi novi "GLOBALISTI"Polako sve ce doci na svoje mesto samo sto mozda mi to necemo docekati,ali hoce nasa deca,nasi unuci.

Pa ja sam vam napisala prije dva dana da sam cula od Rusa da ja Srbija poslala oruzje Gruziji.

Nisam ljubitelj Draskovica od kako je onoj drolji Madleni Olbrajt ljubio smrdljivu i krvavu ruku ali je ovaj puta rekao istinu.

Tadic zna sve samo se kao uvek pravi Englez a mozda to i jeste?!

Kakana ruzna penzionisana Ruzo, nista ti nisi cula od Rusa jer oni tebi ne polazu racune-koji si ti faktor da ti oni otkrivaju svoje tajne?! To si sebi utuvila u tvojoj tikvi-glavi i sada mislis da znas nesto a zapravo pojma nemas kao sto se i moze zakljuciti po tvom komentaru. Naravno da je Srbija prodavala Gruziji oruzje,i naravno da ce mu i dalje prodavati i nemoj uopste da sumnjas u to.Kada su mogli da prodavaju i Bosancima,i nama Albancima,onda zasto se cudis sto su prodavali Gruzijcima. Srbija je spremna napraviti sve za pare,prodace ona i djavolu oruzje,i ne samo oruzje nego i svoje ljude-"heroje" kao:Karadzica,Milosevica,Milutinovica i puno puno njih, a sada ce i Mladica pa i Hadzica. Ko ce kome,ako ne svoj svome?! Zar nije tako, zar nije sve ovo istina??? Jesi ikada cula da smo mi Albanci ili Bosanci prodavali nase heroje -NE, i nikada neces cuti. Mi smo dozvolili nasim herojima da idu mozda za Hag i da dokazu svoju nevinost i ti na dostojanstven nacin,a ne kao ovi vasi (znas valjda i sama kako su dospeli do haga-izvukli su ih silom iz misjih rupa), ali smo u medjuvremenu napravili sve da ih od tamo izvucemo, i uspeli smo-naravno,jer mi svoje NE DAMO nikada. Posto nemas pametnija posla,preporucujem ti da se vratis unazad jednu godinu i da procitas moje i tvoje komentare i sama da zakljucis ko je bio u pravu i ko je bio u bunilu, videces da sve sto sam napisao-sve se obistinilo,sa razliku od tebe gde se jasno vidi da sve sto si pisala ispalo je jedno veliko nista i prdez u gace i nista vise.Nije mi jasno,kako imas obraza da ponovo komentarises u necemu kada se vidi da si previse glupa za to!!!

"...izdaje Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, i uz mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova - piše u odgovoru koji smo dobili iz resora ministra Dragana Šutanovca...".

"Ministarstvo spoljnih poslova zabranilo je izvoz oružja Gruziji. Međutim, to je dozvoljeno sledeće godine pošto je, kako se tada pisalo, srpska diplomatija dobila „zeleno svetlo“ iz Moskve i do direktno preko predsednika Srbije Borisa Tadića."

Pa jasno kao dan! Sam Sutanovac kaze da se izvoz oruzja NE MOZE obaviti "bez saglasnosti Ministarstva Odbrane." Jedino je zaboravio da je ON na celu Ministarstva Odbrane. A zatim se i navodi da je odluku doneo licno predsednik Tadic. Vidimo ko ovde laze. Jasno je da su Sutanovac i Tadic doneli tu odluku i to iz politickih, a ne ekonomskih razloga, da bi bili sto blizi NATO-u i njihovim zeljama. Kosmet su predali i sada jedino sto im smeta je ruska podrska. I to pokusavaju da sruse odugovlacenjem gasnog ugovora i zabijanjem noza u ledja Rusima. Da bi sutra plakali "kako nas Rusi ne vole". Ogavno, odvratno, bljutavo.

Nije Srbija nista zaradila od sverca oruzja, vec sverceri Tadic i onaj izmecar i polupismeni Sutanovac koji tako osiono vija Mladica po istoj toj Srbiji. U njihovim dzepovima je taj prljavi novac, a ponos i obraz Srbije nece time biti ublatlavljeni. Rusima mozemo samo da se izvinimo sto i dalje jedna rulja poluobrazovanih Srba i ostalih nesrba u Srbiji i onih sa zapada drze ovakve bitange na vlasti koje ni dan danas ne smeju da se oglase po pitanju Juzne Osetije. A kako i da se jave kad su svoje prste zamazali i imalinom i vazelinom (necu da pominjem gore!) sve do ramena. A je li, Ziko, sta u kabinetu kaze Jeremic?

....para vrti gde burgija nece.Pa sve je na prodaju ljudi.Naravno da su prodavali...pa zbog toga su i te fabrike.Pa Najveci biznis u Americi je prodaja oruzja.Pa zar je bitno kome.Pa i Arkan je prodavao oruzje albancima.Sve sto se proizvede treba da se proda....a kome ...nije bitno.Samo da se uzme novac.

Koliko ova vlast ide protiv Srbije svima je jasno .Jedino okorelim "demokratama" nije , zato sto nece da shvate kakve se greske prave.Kada bude Amerika "potonula" i Rusi nam dodju pred vrata , sta cemo onda ?Izgleda da ima toliko okorelih "demokrata" da ce docekati Ruse i vikati , n to nije istina , n e moze da bude istina jer Amerika je rekla drugacije.Amerika ce Srbiju i mnoge druge drzave pustiti niz vodu v rlo brzo.To je oduvek bio Americki stil delovanja.

Proamericki stav ove vlade ce doprineti unistavanju Srbije zauvek.Da je ovo sramota za Srbiju , jeste.Zaboravilo se ko je pomogao Srbiji u drugom svetskom ratu.Ako iko kaze da su partizani oslobodili Srbiju (posto je jedina bila u tom ratu) oslobodili komunisti i partizani , stvarno nisu normalni.Da nije bilo Rusije , mi bi odavno prosili na nemackom.

Kazes "Oslobodili nas Rusi" !!! Koliko si glupa Sonja, to je cudo nevidjeno! Pa bolje da nas nisu "Oslobodili" i kamo srece da smo ostali tada pod Nemackom nego sto smo bacili cvece Rusima. Napravi razliku, Nemacka je krenula bukvalno od nula i vidi gde je stigla, udruzila se sa "Berlinom" i postala jaka i znacajna Drzava u svetu.Pitas li se koliko nasih tamo radi i prosi, zasto ti isti nasi "Patrioti" nisu u Rusiji??? Pa i dan danas svi beze iz Rusije i to sa jednosmernom kartom. Rusija mozda vec nesto radi ka poboljsanju standarda i osvezivanju privrede-ekonomije, ali ne zaboravi da i ostale zemlje ne sedu dzabe,i one produzavaju sa radom na isto,tako da su sanse da Rusija sustigne sve ove razvijene zemlje, su ravne nuli,jer se istim tempom svi krecu,nece niko nikoga da ceka,neko ide brze,a neko sporije?!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.