Izvor: Radio 021, 02.Dec.2019, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski prosvetari prekidaju štrajk, postignut dogovor

Predstavnici školskih sindikata i hrvatske vlade postigli su dogovor o prekidu štrajka u hrvatskim školama koji je trajao od 10. oktobra.

"Postignut je kvalitetan kompromis i od sutra se prekida štrajk i kreće nastava", izjavio je premijer Andrej Plenković posle sastanka sa sindikatima u sedištu vlade u Zagrebu.

Iako su Vlada i premijer od početka štrajka odbijali pregovore o zahtevu sindikata za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odsto, kompromis koji su sindikati prihvatili podrazumeva rast koeficijenta, ali u tri etape - tri odsto od 1. decembra, jedan odsto od 1. juna 2020. i još dva odsto od 1. januara 2021. godine. Rast koeficijenata odnosi se na nastavno osoblje, dok će nenastavno osoblje dobiti istovetno povećanje ali kroz osnovicu i dodatke.

Osim materijalnih pitanja, paket obuhvata i usvajanje akcionog plana protiv nasilja u školama, ali i promene pravila o prosvetnoj inspekciji i ukidanje anonimnih prijava, što nastavnici najčešće ističu kao probleme u svom radu. Uz ovaj paket, Vlada je još ranije najavila da će u 2020. u tri etape povećati osnovicu za 6,12 odsto za sve zaposlene u državnim i javnim službama.

Premijer je rekao da će dani u štrajku biti plaćeni, ali da se u tom slučaju neće plaćati nadoknada propuštenih dana, kojih je zaključno s današnjim danom 16. Plenković, medjutim, nije odgovorio na pitanje novinara da li je ovo njegov poraz budući da je ranije odbijao razgovor o koeficijentima, pa je štrajk trajao skoro dva meseca.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo dogovorenim.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.