Hrvatska: Počinje štrajk i na fakultetima

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Počinje štrajk i na fakultetima

Nezavisni sindikat nauke i visokog obrazovanja najavio je štrajk na fakultetima, nakon što su 10. oktobra u štrajk stupili profesori i nastavnici u OŠ i SŠ.

Kako prenosi Index.hr, prvi dan štrajka, ako ne dode do mirenja sa hrvatskom vladom, biće 24. oktobar.

Štrajk će obuhvatiti sve javne ustanove i druge pravne subjekte iz podrucja nauke i visokog obrazovanja kojima se sredstva i plate obezbedjuju iz državnog budžeta.

trajk će, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se navodi, trajati do ispunjenja zahteva, odnosno do drugačije odluke Sindikata.

Visoki savet Sindikata nauka Hrvatske doneo je prošle nedelje odluku o ulasku u štrajk, a zahtevi su identični onima koje ističu prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama.

To znači da će i taj sindikat tražiti ujednačavanje plata u sektoru nauke i visokog obrazovanja, pre svega nenastavnog osoblja.

Predsednik Visokog saveta Nezavisnog sindikata nauka Igor Radeka objasnio je da je taj sindikat tek najavio štrajk i da prvo mora da se udje u proces pregovora sa vladom.

U Hrvatskoj je u toku štrajk profesora i učitelja, nakon što su propali pregovori izmedju sindikata i vlade.

Vlada je u celini odbila zahteve za izmenama koeficijenata složenosti poslova u sistemu vaspitanja i obrazovanja i ponudila povećanje od dva odsto kroz dodatke i to od 1. oktobra, kao i dva odsto od 1. juna sledeće godine, što sindikat nije prihvatio.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.