Haos u Nemačkoj zbog železničara

Izvor: Mondo, 06.Nov.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Nemačkoj zbog železničara

Štrajk nemačkih železničara izazvao je danas velike gužve na autoputevima. Reagovala i kancelarka Angela Merkel.

Foto: Tanjug/AP, Michael Probst

"Mogu samo da apelujem na njihov osećaj odgovornosti da pronađu rešenje koje će naneti najmanju moguću štetu svima nama u zemlji, uz zadržavanja prava na štrajk", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je Merkelova, a mediji najavljuju da će nadležni Sud rada još danas odlučivati o sudbini ovog štrajka i da li se on, po zahtevu "Dojče bana" može zabraniti.

Šef sindikata GDL Klaus Veselski upozorio je danas da železnica mora da odustane od toga da reže osnovna prava mašinovođa i založio se za pregovore, prenose mediji.

Kolone vozila na auto-putevima, gužve i nervozni putnici na železničkim stanicama - neke su od današnjih slika štrajka nemačke železnice.

Mediji navode da je na nemačkim auto putevima kolona ukupno duga oko 350 kilometara, a najduža pojedinačna kolona od 30 kilometara nastala je između Hajbrona i Štutgarta na auto-putu A 81.

Nemačke mašinovođe, u borbi za bolje uslove rada i veće plate, organizovali su četvorodneni štrajk, najduži u istoriji, koji će trajati do ponedeljka u četiri sata u jutro i tokom koga će raditi svega 30 odsto kapaciteta železnice "Dojče bana".

Posle teretnog, od danas štrajkuju i mašinovođe u putničkom saobraćaju, a mediji ukazuju da bi u pravcu prema Berlinu, gde se ovog vikenda proslavlja 25. godišnjica od pada Berlinskog zida, ali i igraju važne fudbalske utakmice, moglo doći do teškoća u prevozu.

Navijači i posetioci "zida" će veoma teško stići do svog cilaj, upozoravaju mediji, koji ukazuju da ovaj štrajk preti da ugrozi privredu.

"Dojce ban" je zatražio od mašinovođa i njihovog sindikata GDL, sa 20.000 članova, da prihvate razgovore preko posrednika i otkažu štrajk zbog plata i ovlašćenja sindikata, koji bi poremetio putovanja miliona ljudi, što je vođa štrajkaca i sindikata GDL Veselski odbio i krenuo u šesti štrajk u poslednja dva meseca.

Visokotiražni list "Bild" je objavio njegov broj telefona i pozvao svoje čitace da ga nazovu i izlože mu svoje videnje štrajka.

Vezelski je danas televiziji "ARD" rekao da smatra da je njegova "privatnost" ugrožena i naglasio da nema razloga da za zaštitom.

Mediji su u međuvremenu objavili i slike njegove kuće.

GDL je pokušao da pojača svoj uticaj tako što pregovara i sa drugim radnicima na železnici i to su osudile kompanije i preduzeća. Nemačka vlada radi na izradi novog zakona koji bi ogranićio moć manjih sindikata, kao što je na primer GDL.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.