Haos na ulicama: Nakon štrajka usledilo paljenje, ima žrtava VIDEO

Izvor: B92, 10.Jan.2024, 20:20

Haos na ulicama: Nakon štrajka usledilo paljenje, ima žrtava VIDEO

Nakon štrajka policije zbog plata u Port Morsbiju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje, zapaljene su prodavnice i preduzeća, a ima i žrtava.

To je izjavio guverner prestonice Poves Parkop.

Imovinu u Port Morsbiju opljačkali su "oportunisti" nakon što su događaji izmakli kontroli, rekao je Parkop u emisiji na radio-stanici FM100, preneo je Rojters.

"Videli smo neviđeni nivo sukoba u našem gradu, nešto što se nikada ranije nije dogodilo u istoriji naše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada i naše zemlje", rekao je on u emisiji koja je bila uživo prenošena na Fejsbuku.

Parkop je istakao da to mora da prestane večeras. Kako je naveo komesar policije Dejvid Mening u saopštenju, dodatne policijske snage premeštene su u Port Morsbi iz drugih oblasti.

Mediji su prikazali požare u gradu, a novine "PNG post kurier" izveštavaju da su vatrogascima pretili dok su pokušavali da rade svoj posao. Spaljena je i stražarska kuća u parlamentu, objavio je list.

Odbrambene snage su ušle u grad, rekao je Parkop i istakao da su "nažalost neki ljudi danas izgubili život". Policajci su jutros počeli štrajk kada su otkrili da im je smanjena plata.

Policija ove pacifičke ostrvske države borila se sa porastom kriminala prošle godine, a premijer Džejms Marape je rekao da bi jačanje bezbednosti pomoglo privlačenju stranih investicija u rastući sektor zlata i bakra u Papui Novoj Gvineji.

Marape je rekao da je njegov cilj da ojača nacionalnu ekonomiju na 200 milijardi kina (55 milijardi dolara) do 2029. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Štrajk policije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.