Građevinci štrajkom do minimalaca

Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinci štrajkom do minimalaca

Novi vlasnik „7. jula” ništa od obećanog nije ispunio, tvrde radnici, a on se brani činjenicom da je pokrio sve ranije minuse

Radnici građevinskog preduzeća „7. jul” Beograd, koje je nedavno proslavilo šest decenija poslovanja, drugi put u ovoj godini štrajkuju zbog neisplaćenih mesečnih zarada. Oni traže da im se isplati pet zaostalih minimalaca, obezbedi posao, a ako to ne može, onda da im se isplate otpremnine.

„Novi vlasnik preduzeća ’STG >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Svis titan’ koji je u januaru prošle godine preuzeo većinski paket akcija ’7. jula’, u svojoj ponudi naveo je kao strateški cilj da neće menjati osnovnu delatnost firme. Obećao je da će povećati tržišno učešće kao i da će povećati obim posla, investiciono i kadrovski unaprediti preduzeće, što nije ispunio”, navodi se u saopštenju, pa radnici sumnjaju da je „preduzeće kupljeno zbog atraktivne imovine: poslovne zgrade u Ulici majke Jevrosime, pogona i šest hektara zemljišta u Krnjači”.

Radmila Milenković, predsednica sindikata, tvrdi da poslodavac nije obezbedio nijedan novi posao, a 150 radnika je poslato na tržište rad.

– Sklopili smo u junu dogovor da nam na svakih 15 dana isplaćuje zarade, ali se ne drži dogovora. Reč je o minimalcima od 15.000 dinara. Hoćemo da znamo šta će biti s firmom. Nju je 2004. kupio Živorad Mihailović, vlasnik „Stankoma”, ali je posle 18 meseci ugovor raskinut. Preuzimanjem 70 odsto akcija „Svis titan” je postao većinski vlasnik preduzeća, ali ništa nije ispunio – navodi Milenkovićeva.

Razlog kašnjenja sa isplatom zarada je, prema rečima direktora Gligora Obrenovića, blokada firme od strane „Pireus banke” za 60 miliona dinara. S druge strane, oni potražuju 130 miliona dinara, tridesetak miliona su uspeli da naplate, oko 53 miliona je u sudskim postupcima, a za više više od 46 miliona dinara tek treba da pokrenu tužbe za naplatu potraživanja.

– Od prethodnog štrajka do danas smo isplatili decembarske, januarske, februarske i martovske zarade. Očekivali smo da će naplata poslova ići brže, ali su i investitori u blokadi. Nadam se da ćemo početkom septembra isplatiti aprilske i majske zarade – obećava Obrenović.

On negira da novi vlasnik ništa nije uložio u preduzeće. Obrenović kaže da je pokrio sve dubioze od prve privatizacije pa do svog dolaska. Uložio je potom u renoviranje zgrade, kaže, i počeo da raseljava stanare na lokaciji između Dalmatinske i Vladetine ulice, gde bi trebalo da otpočne gradnju novog objekta.

M. Avakumović

 

objavljeno: 01.09.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Građevinci štrajkom do minimalca

Izvor: B92, 01.Sep.2010, 13:45

Beograd -- Novi vlasnik "7. jula" ništa od obećanog nije ispunio, tvrde radnici, a on se brani činjenicom da je pokrio sve ranije minuse...Radnici građevinskog preduzeća "7. jul" Beograd, koje je nedavno proslavilo šest decenija poslovanja, drugi put u ovoj godini štrajkuju zbog neisplaćenih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.