Gojkovićeva: Obradović štrajkuje glađu na veoma neobičan način

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2020, 10:00

Gojkovićeva: Obradović štrajkuje glađu na veoma neobičan način

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je danas zabrinutost za zdravlje poslanika koji su noć proveli ispred parlamenta u štrajku glađu, Aleksandra Martinovića, Sandre Božić i Miladina Ševarlića.

"Veoma su istrajni i odlučni, ne uzimaju hranu, sede na suncu, da izdrže, ne bi li ispunili neke svoje ciljeve", rekla je Gojković na pres konferenciji u parlamentu.

Gojković je ocenila da lider >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dveri Boško Obradović pristupio i sprovodi "ovaj tzv. štrajk" na "veoma neobičan način", koji do sada nije viđen.

Gojković: Đilasu je izgleda dozvoljeno sve

Gojković je izjavila "da je, kako se čini, lideru SSP Draganu Đilasu dozvoljeno sve, pa i da, kako je rekla, Bošku Obradoviću donosi ikone i molitvenik".

Na pitanje kako je Đilas sinoć došao do Obradovića, koji se nalazio u delu ispred parlamenta u koji građani ne mogu da prođu, Gojković je kazala da izgleda da za njega ne važe zakoni.

Primetila je, kaže, na televiziji da se pored Obradovića nalaze Đilas i Borko Stefanović, navodeći da ne zna da li su gurnuli policajce ili su se koristili nekim trikovima.

"Očigledno bogati Đilas može sve pa može i Bošku da donosi ikone i molitvenik", izjavila je.

"Juče kad su se kamere pojedinih medijskih kuća sklonile, njemu su prišli Dragan Đilas, Borko Obradović i još neki i posle kraćeg razgovora dostavili su mu kesu, a on sam kaže sa stvarima, molitvenikom i ikonama. I on se povukao u zdanje skupštine", rekla je Gojković.

Kako je rekla, nije ona ta koja će da oceni da li je Obradović imao još nešto u kesi i da li je prekršio, kako je rekao, "malo jači post", što je po njenom mišljenju neumesan termin.

"Ne znamo šta se dešavalo u skupštini, osim da se on dobro naspavao. A sada kada ste vi tu, ponovo je izašao napolje da ubedi javnost da on zaista štrajk glađu. Mi nismo policijska, 'Štazi' država, pa da snimamo poslanike u ovom zdanju. Ostavljam građanima da sami ocene da li se tu radi o štrajku glađu ili o loše režiranoj predstavi", rekla je Gojković.

Ona je navela da ne može, i ne želi da utiče na državne organe, na bilo koga iz pravosuđa i tužilaštva, ali da smatra da tužilaštvo treba da utvrdi i pogleda svu dokumentaciju u vezi sa incidentom u petak, kada je napadnut poslanik Marijan Rističević.

Upitana da li će izaći u susret zahtevu poslanika Ševarlića i da li će se raspravljati o KiM, ona je podsetila da je prošle godine bila održana sednica na kojoj se razmatrao izveštaj o stanju na KiM, kao i da je prisustvovao i predsednik države.

Nisam videla fotografiju, dobićemo objašnjenje

Gojković je izjavila da nije videla spornu fotografiju mađarskog premijera Viktora Orbana, na kojoj je globus sa tzv. velikom Mađarskom u čijem je sastavu i severna srpska pokrajina Vojvodina, te dodala da veruje da za to postoji objašnjenje.

Upitana kako vidi to što je veliki broj građana komentarisao tu fotografiju, dok država Srbija to nije učinila, Gojković je rekla:

"Nisam videla fotografiju Orbana pored neke sporne fotografije, verovatno postoji objašnjenje za to, ali to je u domenu spoljopolitičkih odnosa naše dve države i sigurno ćemo dobiti odgovarajuće odgovore, kako se to već u diplomatiji i radi".

Mediji su pre nekoliko dana preneli da je na svom zvaničnom facebook nalogu premijer Mađarske Viktor Orban objavio mapu velike Mađarske, koja obuhvata delove Hrvatske i Slovenije, ali i celokupnu teritoriju AP Vojvodine.

"I jednom nedeljno Odbor za KiM raspravlja ta pitanja. Zato je meni bilo čudno da jedan poslanik ustane i kaže povreda Poslovnika i počne da priča o nečemu što se volšebno pojavilo na društvenim mrežama, a jedna trećina predsednikove izjave je od pre dve godine i eto spontano Ševarlić traži da raspravljamo o tome. Pa, raspravljaće se, zašto da ne", kazala je Gojković.

Neka Ševarlić prekine štrajk glađu i podnese zahtev i da vidimo da li je moguće da raspravljamo u ove tri nedelje do izbora ili će to odmah novi saziv učiniti nakon konstituisanja parlamenta, poručila je Gojković.

Na pitanje da li se šalje dobra slika kada četvoro poslanika sedi ispred parlamenta i da li će ih pozvati da prekinu štrajk glađu, Gojković je rekla da ne može da utiče na poslanike da štrajkuju glađu i traže od tužilaštva da reaguje i kaže da li je to bio "molitveni čin sa Biblijom kada veliki vernik tuče ljude..."

"Na to ne mogu i neću da utičem, a da li Boško štrajkuje glađu, neka kažu građani Srbije, pa onda da vidimo da li da ga pozivam ili ne, da nešto prekine".

Što se tiče Ševarlića, dodala je Gojković, njemu su kao i uvek vrata otvorena.

"U vreme korone, svaki dan je razgovarao sa ljudima iz mog kabineta, zna da je uvek dobrodošao, a kako je upao u ovu priču, to samo on može da vam da odgovor, ja ne", rekla je ona.

Upitana zbog čega Srbija za ovih osam godina nije postala pravna država nego sada poslanici SNS štrajkuju glađu, ona je rekla da je Srbija pravna država i da će ostati pravna bez obzira na "napade fašista".

Dodaje da je obrazovana žena i da čita knjige o tehnikama državnog udara i da joj je jasno šta sve Obradović pokušava sa svojim pristalicama da uradi.

"Niko od nas ne želi da utiče na sudije i tužioce, nisam znala za njihovu nameru da štrajkuju glađu kao niti nameru Ševarlića, ali građani treba da čuju da li je bilo krivičnog dela ili nije", rekla je ona i dodala da se prave verzije da je Marijan Rističević imao umesto ključeva nož u ruci i da opet Marinika Tepić širi lažne vesti.

"Kako to da novinari nisu pitali tužilaštvo zašto ne reaguje i da li ćemo dobiti odgovor", zapitala je Gojković.

Nastavljene izborne radnje

Gojković je izjavila da je na današnjoj sednici RIK-a nakon prekida izbornih radnji ponovo pokrenut proces za izbore raspisane za 21. jun, navodeći da su tehnički sprovedeni u delo zakoni kojima se omogućava overavanje potpisa i kod opštinskih overivača.

Reč je o zakonima koje je Pralament juče usvojio - izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima.

Ona je podsetila da je to bio jedan od zahteva većine stranaka na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Gojković je pozvala građane da izađu na izbore i glasaju za neku od ponuđenih lista i da time opredele kako će izgledati Skupština.

"Kao neko ko je vodio parlament u dva mandata, želim da on bude mnogo bolji i uspešniji u predstavljanju građana i da se radi na donošenju dobrih zakona. Ubeđena sam da će volja građana birti takva da u sledećem sazivu neće biti incidenata i nemilih scena", rekla je Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Ubeđena sam da je Obradović prekinuo štrajk glađu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2020

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je uverena da je lider Dveri Boško Obradović prekinuo štrajk glađu i da je sinoć dobio hranu...Gojković je za TV Prva rekla da je Obradović od svojih prijatelja dobio kesu sinoć i da se potom povukao u skupštinu...- Uveče je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.