Fiskalne kase za „Špijuniranje“

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalne kase za „Špijuniranje“

BEOGRAD - Iza uvođenja fiskalnih kasa u advokatske kancelarije krije se pokušaj da se ograniči sloboda rada advokata i preko poreske inspekcije naruši tajnost predmeta, smatraju advokati. Zbog toga će fiskalizacija advokatskih usluga biti glavna tema današnje Skupštine Advokatske komore Srbije na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o jednodnevnom štrajku upozorenja 9. novembra.

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije kaže da komora zahteva da se stavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << van snage Uredba kojom je predviđena obaveza uvođenja fiskalnih kasa u advokatske kancelarije od 1. marta sledeće godine, pošto su advokati prvi bedem odbrane ljudskih prava.

- Tražimo da se izmeni Zakon o fiskalizaciji u članu 3. i da se advokatura izuzme iz ove oblasti. Uvođenje fiskalnih kasa narušava nezavisnost advokature i dovodi do povrede profesionalne tajne što je garantovano Ustavom i Zakonom o advokaturi. Tražili smo mišljenje Evropske advokatske asocijacije (CCB) da li su fiskalne kase uvedene još negde u Evropi i dobili smo odgovor da one ni u jednoj zemlji ne postoje. Oni su dopise uputili predsedniku, premijeru, Skupštini Srbije i nadležnim ministarstvima - kaže Đorđević i ističe da su 10. oktobra na Konferenciji advokata doneti zaključci o pokretanju jednodnevnog štrajka 9. novembra o kojima će se Skupština AKS izjasniti danas.

Uvođenje fiskalnih kasa u advokatske kancelarije pokušaj je da se na omalovažajući način kontroliše rad advokatske struke smatra advokat Savo Anđelković.

UGLEDATI SE NA EVROPU

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže da ako je namera Srbije ulazak u Evropsku uniju onda ona treba da se pridržava evropske prakse i preporuka.

- Od Evropske advokatske asocijacije Ministarstvo pravde je dobilo dopis u kome stoji da nigde u Evropi nisu uvedene fiskalne kase u advokatske kancelarije i da se pitanje plaćanja poreza reguliše na drugačiji način. Uputili smo inicijativu Ministarstvu trgovine i vladi da razmotre mogućnost izmene spornog člana i nadam se da će se naći rešenje za ovaj problem - kaže Homen.

- Razumem državu koja je u finansijskoj krizi i ne može da popuni budžet, ali ne može isti aršin da važi za Kalenić pijacu i za advokatsku kancelariju. Advokat ne prodaje kilo mesa, pa da izdaje račun, nego ima predmete za koje će u skladu sa Zakonom da naplati honorar čiji iznos zavisi od komplikovanosti predmeta. Zato mora da se nađe druga mera. Ono što devalvira ovaj gest je što izvršna vlast želi da omalovaži advokatsku struku kao deo pravosuđa - kaže Anđelković.

On ističe da je najgore to što uvođenje fiskalnih kasa predstavlja pokušaj da se poreski inspektori ubace u predmete.

- Na taj način oni mogu da vršljaju po predmetima, pa da preko advokata saznaju što policiji treba. Time bi se narušila tajnost predmeta i privatnost klijenata, a zna se da lekari, advokati i sveštenici imaju obavezu čuvanja tajne. Svesno ili nesvesno pozadina ove mere je ulazak u predmet i time se ograničava sloboda i pravo na rad advokata - naglašava Anđelković i dodaje da nema ništa protiv evidencije honorara, ali na neki drugačiji način.

U Ministarstvu trgovine kažu da je održan jedan sastanak sa predstavnicima Advokatske komore i da će razgovora o fiskalizaciji biti još.

- Oni su izneli svoje argumente protiv uredbe o fiskalizaciji, a naši i predstavnici Ministarstva finansija su izneli argumente za. O tome će se još razgovorati - kažu u Ministarstvu trgovine i usluga.

Sto gospoda advokati misle da svi treba da placaju porez , aoni ne.Plase se da ne izadje na videlo koliko zaradjuju,a ne placaju porez?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.