Džihadista napao stražare

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jan.2018, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadista napao stražare

Zatvorski čuvari u Francuskoj počeli su prekjuče opšti štrajk pošto je jedan zatvorenik "džihadista" nožem napao trojicu njihovih kolega u oblasti Pa de Kale. Napadač je nemački islamista Kristijan Gančarski, jedan od atentatora na sinagogu u gradu Đerba u Tunisu u kome je poginulo više od 20 ljudi i žena.

Direktor zatvora odmah je podneo ostavku koju je ministar unutrašnjih poslova prihvatio. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

- Ovo je operacija "mrtvi zatvori", sve će biti krajnje usporeno, odlučni smo da istrajemo - izjavio je novinarima predstavnik sindikata Žan Fransoa Forže.

Sindikati traže da čuvari zatvora budu bolje obezbeđeni.

- Nastavićemo štrajk sve dok se ne nađe rešenje - rekao je Forže.

On je ukazao da je njemu i njegovim kolegama dosta popustljivosti svih vlada koje najavljuju mere i na kraju nikada ništa ne preduzmu. Francuski zatvori su dobrim delom zastareli, u izuzetno lošem stanju. Higijenski i ostali uslovi su na tako niskom nivou da je jedno telo Saveta Evrope pre nekoliko godina uputilo pismo francuskoj vladi upozorivši ih da se time krše osnovna ljudska prava.

U mestu Frezn u departmanu Val de Marn, oko 150 čuvara okupilo se od šest satu juče ujutru protestujući protiv uslova u kojima rade. Oni su novinarima rekli ono što je odavno poznato - da su zatvori pretrpani i da je u njima dvostruko više zatvorenika nego što je to predviđeno - 2.800 osuđenika smešteno je u zgradama sa 1.400 mesta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.