Dvojica katalonskih vođa počeli štrajk glađu u zatvoru

Izvor: B92, 01.Dec.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica katalonskih vođa počeli štrajk glađu u zatvoru

Dvojica vođa katalonskog separatističkog pokreta koji su proveli prošlu godinu u zatvoru počeli su štrajk glađu

Oni su otpočeli štajk glađu znak protesta zbog, kako kažu, nefer tretman u španskim sudovima.

Džordi Sančes i Džordi Turul naveli su u saopštenju koje je podelila katalonska regionalna vlada da nikad neće odustati od svog prava na fer suđenje.

Španska vlada je odgovorila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će oni pred sudom imati isti tretman kao i svaki drugi separatitički vođa i kao svaki drugi građanin. Vlada socijalističkog premijera Pedra Sančesa navela je da će "separatističke vođe imati fer suđenje kao i svi građani koji podležu zakonu i koji su njime zaštićeni".

Sančes i Turul su dvojica od devet separatističkih vođa koji su u pritvoru zbog njihove uloge u nelegalnom pokušaju odvajanja Katalonije od ostatka Španije. Španski tužioci ih optužuju za pobunu, i traže kaznu od 17 godina zatvora za Sančesa i 16 za Turula.

Oni se nalaze u pritvoru blizu Barselone, najvećeg grada u Kataloniji. Vlasti su im odredile pritvor do suđenja jer smatraju da predstavljaju rizik od daljeg zalaganja za secesiju i bekstva kao što su učinile druge separatističke vođe, uključujući bivšeg predsednika Katalonije Karlesa Pućdemona.

Suđenje treba da počne narednih meseci.

Sadašnje separatističke vođe Katalonije navode da ne odustaju od napora da odvoje tu oblast od ostatka Španije.

Izborni rezultati i ankete pokazuju da oko 7,5 miliona stanovnika Katalonije podeljeno pođednako oko pitanja secesije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.