Drastično pogoršano stanje štrajkača

Izvor: Blic, Tanjug, 08.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drastično pogoršano stanje štrajkača

Nakon dve nedelje štrajka glađu u Fabrici kože „Partizan" u Kragujevcu, stanje radnika koji gladuju pokušavajući da na najradikalniji način ostvare svoja prava više je nego kritično. Kako je za „Blic" izjavio predsednik Sindikata „Nezavisnost" Miroslav Mačužić, „juče je jako pozlilo radniku Veroslavu Pajeviću".



- Veroslavu je pozlilo i odveden je u bolnicu. On je srčani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bolesnik i njegov život je u opasnosti. Na svoj zahtev, koji je potpisao, pušten je nazad u fabriku i nije hteo da napusti drugove. Zasad se niko nije pojavio, niti iz grada niti iz republike, a jedina nada nam je sastanak u Republičkoj vladi koji je zakazan za danas. Mi smo spremni da odustanemo od zarada, koje za 114 radnika „Partizana" iznose po više od po 800.000 dinara. Tražimo samo da nam se poveže radni staž (67 miliona dinara) i da nam se isplati socijalni program koji nam po zakonu pripada, a to je 200 evra po godini radnog staža - kaže Miroslav Mačužić.

U znak podrške radnicima „Partizana" za danas je okupljanje ispred kapija fabrike najavilo i TP „Srbija", koje će dovesti 600 svojih radnika da iskažu protest protiv nepoštovanja radničkih prava i da podrže svoje kolege.

Radnici Fabrike kože „Partizan" tvrde da su žrtve surove tranzicije koja je sprovedena u Srbiji i u kojoj je privatnik kupio 70 odsto akcija njihovog preduzeća za samo 35.000 evra. On je, kako tvrde radnici, za taj novac dobio 5,10 ha zemljišta u ekskluzivnoj industrijskoj zoni, četiri hale, čija je površina veća od 3.000 kvadrata, najsavremenije mašine za obradu kože, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje je najsavremenije u Srbiji i čija se vrednost procenjuje na dva miliona evra.

Dobili infuzije

"Protekle noći troje radnika je dobilo infuzije, dok je još troje primilo koktele injekcija", rekao je Tanjugu predsednik štrajkačkog odbora Svetozan Bojanić.

On je naveo da je trebalo da još dvojica štrajkača dobiju infuzuju, ali su oni to odbili, jer su im lekari rekli da bi zbog toga trebalo da odu u službu Hitne pomoći i da pod nadzorom lekara dobiju tu terapiju.

Ljajić apelovao na radnike

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić apelovao je juče na radnike koji štrajkuju u Srbiji da se uzdrže od radikalnih protesta koji bi mogli da ugroze nečiji život. On je rekao da postoji spremnost da se zaštite prava radnika ali da je nophodno da sve ostane u okviru zakona jer bi svaki „presedan" uveo zemlju u ekonomsku i socijalnu krizu.

Više od 1.000 sidikalaca zatražilo rešenje za Partizan

Na sindikalnom protestu ispred fabrike "Partizan" u Kruševcu danas je zatraženo da Vlada Srbije hitno pronađe rešenje za ispunjenje zahteva radnika te fabrike koji 17 dana štrajkuju glađu. Sindikalci su zapretili, da će ako se ne nađe rešenje, u ponedeljak 11. maja organizovati masovno okupljanje radnika iz cele Srbije u Kragujevcu, koji će zatim otići u Beograd. Protestu upozorenja koji je organizovao Samostalni sindikat Kragujevca, prisustvovalo je više od 1.000 radnika, među kojima su bili i oružari, radnici "1. maja" iz Lapova, Elektro Rače i Niteksa iz Niša.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.