Dok se čeka odluka advokata u štrajku, u vajber grupi osvanule fotografije leševa i spiskovi “izdajnika”

Izvor: Luftika.rs, 04.Nov.2021, 14:56

Dok se čeka odluka advokata u štrajku, u vajber grupi osvanule fotografije leševa i spiskovi “izdajnika”

Advokatska komora Srbije sazvala je skupštinu na kojoj će se u subotu odlučiti da li će advokati, u znak protesta zbog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade bankarskih kredita, stupiti u generalni štrajk. Ubrzo nakon poziva AKS, međutim, usledili su unutrašnji sukobi između samih advokata, pravljenje spiskova “izdajnika”, pa čak i licitiranja koji stepen nasilja treba izvršiti nad advokatima koji nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << za obustavu rada, piše portal Nova.rs.
Jedan od najvatrenijih zagovornika štrajka, beogradski advokat Čedomir Kokanović, na vajber grupi pod nazivom „Konferencija advokata“ podelio je tabelu za glasanje sa pitanjem: “koji stepen nasilja (od 1 do 10) prema komornicima i delegatima je opravdan ako izjebu advokate za obustavu do ispunjenja”.

Na drugoj grupi isti advokat je, uz uvrede, već optužio pojedine kolege iz komora Srbije i Vojvodine za opstrukciju, uz zlokobnu napomenu da se “u ratu izdaja kažnjava metkom”. Usledile su zatim i brutalne poruke drugih advokata istomišljenika, koji su svoje stavove o “izdajnicima” ilustrovali morbidnim fotografijama.
Advokat Miroslav Živanović je na grupi “Ni korak nazad” objavio poruku “Obustava ili …” uz uznemirujuću fotografiju leša Sadama Huseina, dok je na grupi dan konferencije, 6 novembar, ilustrovan grupom naoružanih Talibana ispred kojih kleče goloruki zarobljenici.

Prepiska se dalje nastavlja brojnim psovkama i uvredama, ali i izmišljenim govorom predsednice Advokatske komore Srbije Jasminom Milutinović, koja se navodno svojim kolegama obraća sa “pi..e i stoko”.
Ovaj “govor” je takođe podelio advokat Kokanović, koji za Nova.rs kaže da iza vulgarnosti i nasilje zapravo stoji “metaforička posledica diktature”. On je potvrdio da pred postojeću konferenciju postoje “velike tenzije na advokatskim društvenim mrežama”.
– U tako zategnutoj situaciji, razumem da advokati na svojim grupama metaforički potenciraju posledice koje diktatori trpe od nezadovoljnih građana u revolucijama (Sadam, Gadafi, Čaušesku, Talibani) jer komorska rukovodstva zaista vide kao diktaturu. Razumem i strah rukovodilaca komora Srbije i Vojvodine, jer su im pozicije ugrožene gnevom članstva zbog nepopularnih poteza. Ipak, lično nisam video “pozive na nasilje”. Poziv na nasilje mora biti konkretan, ozbiljan i ostvarljiv, a ja to nisam video – kaže Kokanović za Nova.rs., pripisujući ovakav nasilni dijalog “polarizacijom” među samim advokatima.
– Jedna struja je većina advokata u Srbiji koji su iskazali volju za protestom i obustavom rada u peticijama i anketama. Druga struja je oličena u rukovodstvima advokatskih komora Srbije i Vojvodine koja su interesno povezana sa bankama i koja opstruiraju konferenciju, skupštinu i odluku o obustavi rada. Jasno se dakle polarizuju “advokatski narod” koji se zalaže za povlačenje spornog stava VKS i sa druge strane “komorska vlast” koja radi u interesu bankrskog lobija i države, motivisana ličnim interesima i privilegijama”, tvrdeći da “advokatski narod ima brojnost ali nema vlast u komori, a komorska vlast logično ima formalne pozicije, ali nema podršku advokata – i da se tu stvara tenzija.

Advokat Kokanović se kandidovao na nedavnim izborima za predsednika Advokatske komore Beograda, na kojima je ostao na trećem mestu.
Pored predvodnika štrajka advokata, poznat je po vrlo oštrim i uvredljivim komentarima o “diktatorima u komorskim rukovodstvima”.
Protiv Kokanovića je pred novosadskim sudom pokrenuto i pet krivičnih tužbi od strane predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog, ali ni po jednoj još nije postupano, jer se ne odaziva na pozive suda.
Sud je u više predmeta naredio i njegovo prinudno dovođenje, ali je policija poslala izveštaj novosadskom sudu da je Kokanović “nepoznat i na adresi na kojoj mu je prijavljena kancelarija i na adresi stanovanja na kojoj je prijavljen”.
Snimak predsednika Vrhovnog suda kako instruiše sudije da sude na štetu građana u sporu sa bankama

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.