Izvor: RTS, 03.Dec.2022, 21:01

Đaci i nastavnici protestovali u Budimpešti zbog otpuštanja prosvetara

Hiljade nastavnika, učenika i roditelja protestovali u glavnom gradu Mađarske u znak solidarnosti sa otpuštenim nastavnicima iz uglednih srednjih škola u Budimpešti, koji su ostali bez posla zbog štrajkačkih aktivnosti koje vlada smatra nezakonitim.
Nastavnici su na protestu u Budimpešti pozvali na građansku neposlušnost, zahtevajući veće plate, rešenje za sve veći nedostatak nastavnog kadra i pravo na štrajk, javlja Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Učesnici protesta su izrazili solidarnost sa otpuštenim nastavnicima iz tri ugledne srednje škole u Budimpešti, koji su ostali bez posla zbog štrajkačkih aktivnosti koje vlada smatra nezakonitim.
Učenici su nosili transparente sa natpisima "Dalje ruke od naših nastavnika" i "Orbanova sramota", dok su neki učenici organizovali jednonedeljno 24-časovno bdenje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je nadležno za obrazovanje.
"Ovo je samo psihološki rat... ali mi nismo u ratu, ja sam učiteljica", rekla je Marija Nemeš, 50-godišnja otpuštena nastavnica engleskog, koja, kako je navela, posle skoro 20 godina rada zarađuje oko 600 evra mesečno.
Vlada je obećala da će povećati plate nastavnika, kada Evropska komisija uplati sredstva za oporavak.
Nakon obustave rada prosvetara u januaru, vlada premijera Viktora Orbana uvela je ograničenja na štrajk.
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su nastavnici otpušteni jer su prekršili svoje obaveze kao javni službenici.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

(FOTO) "DALJE RUKE OD NAŠIH PROFESORA" Još jedan protest u Budimpešti zbog otpuštanja nastavnika, hiljade ljudi na ulicama

Izvor: Blic, 03.Dec.2022

Hiljade studenata, roditelja i prosvetnih radnika protestovale su danas u glavnom gradu Mađarske u znak solidarnosti sa nastavnicima otpuštenim iz prestižnih srednjih škola u Budimpešti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.