Divljaci traže švajcarski model, očekuje se kolaps u centru BG VIDEO

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divljaci traže "švajcarski model", očekuje se kolaps u centru BG VIDEO

Beograd -- Grupa taksista najavila je protest od 16 do 18 časova ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici a divlji taksisti koji štrajkuju već tri nedelje već su tamo

Dvočasovni protest registrovanih taksista organizovan je zbog nezadovoljstva zbog korišćenja internet-aplikacija za pozivanje taksi vozila.

Očekuje se velika gužva u tom delu grada s obzirom na to da je protest zakazan u samom špicu.

Sa druge strane, petnaestak vozila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko puta zgrade vlade od 12 do 17 časova parkirano već treću nedelju a reč je o nelegalnim taksistima koji imaju svoje zahteve.

Na vozilima se nalaze nalepnice "Taksi štrajk", nemaju taksi tablice i krovne oznake, a prema rečima jednog od organizatora protesta Marka Mladenovića, za sada ih niko iz vlade nije primio iako šalju dopise svakog dana.

"Tražimo da se uvede red u profesiju, da se uvede švajcarski model da se svake godine radi revizija izdatih taksi dozvola i da se uvede novi broj taksi vozila vsake godine. Broj da ostane isti, ali da se uradi revizija jer ima mnogo penzionera koji ne rade i onih koji imaju dozvole a ne taksiraju", kaže on.

Dodaje da oni kao nelegalni taksisti ne mogu da dođu na red za dozvolu za obavljanje taksi preboza jer postoji kvota koja je popunjena, ali se nikada nije utvrdio broj ljudi koji zaista taksiraju.

Što se tiče protesta koji organizuju registrovani taksisti, nije najjasnije ko ih organizuje.

Protest, prema saznanjima Blica, organizuje "radikalnija" grupa taksista, tačnije grupa individualaca, a nijedno od udruženja ili asocijacija nije zvanično stalo iz toga. Iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije, koja je u aprilu bila organizator protestne vožnje i za koju se mislilo da ima veze i sa za danas najavljenim okupljanjem, kažu da nemaju veze sa ovim protestom i da ga ne podržavaju, dodajući da se ne slažu ni sa mestom održavanja protesta.

Kompanija Kar go (Car Go), zbog čijeg rada su ranije protestvovali taksisti, saopštila je da se za svoja prava bori isključivo legalnim putem i inovacijama, i da nikada neće blokirati ulice i uznemiravati građane poput taksista.

Ta kompanija je podnela Ustavnom sudu Srbije Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, jer smatra da se njime zabranjuje konkurencija i pravo na rad toj kompaniji i njenim partnerima vozačima.

Skupština Srbije usvojila je 26. oktobra izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, a kompanija Kar go, zajedno sa partnerima auto-prevoznicima, ima rok od 90 dana, od dana stupanja Zakona na snagu, da se prilagodi izmenama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.