DS i Sloga protiv Zakona o radu

Izvor: B92, 19.Nov.2013, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS i Sloga protiv Zakona o radu

Beograd -- Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović kritikovali su najavljene izmene zakona o radu i zakona o štrajku.

Oni smatraju da se njima pogoršavaju položaj i prava radnika u Srbiji.

Đilas je nakon sastanka sa Veselinovićem u sedištu sindikata "Sloga" rekao da će predloženi zakon o radu omogućiti drastično smanjenje broja zaposlenih a što se najavljuje i kroz budžet za 2014. koji predviđa 600 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra za otpremnine.

On je rekao da veruje da je taj koncept pogrešan i da mora da se napravi razvojni koncept kako bi država "prodisala".

"Ne može taj sistem koji važi u zemljama gde ima mnogo para da se primeni i u Srbiji, jer su ovde svi već na veoma niskom nivou primanja", rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, obrazloženje da bi promenama zakona trebalo da se omogući lakše otpuštanje kako bi bilo i lakšeg zapošljavanja radnika jeste umesno, ali ono može da važi samo u zemljama Evrope gde ima šanse da se neko zaposli.

On je rekao da je imao niz sastanaka sa sindikalnim organizacijama, ali da je današnji bio jedan od najkonkretnijih i najotvorenijih.

"Sve što smo uradili u gradu Beogradu trudeći se da sarađujemo u svim komunalnim preduzećima i u gradskoj upravi želimo da danas-sutra radimo i na nivou Srbije", rekao je lider DS i bivši gradonačelnik glavnog grada.

On je naveo da u Beogradu nije bilo otpuštanja i tehnoloških viškova, da su sva preduzeća uspela da rade normalno i da pružaju servis građanima.

Đilas je dodao da je PKB podignut iz mrtvih i da je postao firma koja danas vredi 400 miliona evra.

Veselinović je rekao da je u Srbiji u toku pokušaj da se donese "potpuno nakaradan zakon o radu koji bi radnike vratio u robovlasnički period gde bi poslodavci sa njima mogli da rade šta hoće i bez ikakve odgovornosti".

"Borićemo se do kraja da taj zakon ne dođe ni do skupštine, jer je to mutan predlog zakona o radu, koji je rađen u mračnim prostorijama i hotelima sa pet zvezdica, koji ne treba da ugleda svetlost dana", rekao Veselinović.

On je dodao da je, da bi to uspelo, potrebna podrška što šire javnosti i dodao da će ukoliko zakon stigne do parlamenta pokušati da dobije podršku više od 126 poslanika protiv tog predloga.

Veselinović upozorava i da će svako ko glasa za taj zakon, "biti upisan kao grobar radničke klase".

Govoreći o nacrtu zakona o štrajku, Veselinović je kazao da on predstavlja pokušaj da se obesprave radnici i da im se ne dozvoli da iskažu slobodnu volju.

Sindikat "Sloga", dodao je Veselinović, neće prihvatiti takav zakon o štrajku i izaći će na ulice kad god ga neko pozove.

Veselinović je najavio i da će srpski sindikalni front, čiji je sindikat "Sloga" član, 10. decembra organizovati protest u Beogradu na kojem će izraziti protivljenje najavljenim izmenama zakona o radu.

Grubješić ponovo Raduloviću:Šta vas preporučuje za ministra?

Poslanica URS Suzana Grubješić pitala je i danas ministra privrede Sašu Radulovića šta ga je preporučilo za tu funkciju, da li je to bio Savez udruženja stečajnih upravnika Srbije i da li je i dalje njihov član.

Grubješić je na sednici parlamenta, u delu kada svakog utorka i četvrtka poslanici imaju pravo da postavljaju pitanja i traže razjasnejnja od nadležnih, ponovila pitanja ministru Raduloviću koja mu je uputila i prošle sedmice.

"Nismo vas pitali da li ste po stupanju na dužnosti minstra privrede prijavili imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, već kako je moguće da sa prihodima koje ste ostvarili kao stečajni urpavnik u 15 firmi vaša imovinska karta bude prazna. Da li ste filantrop ili kockar kad nakon tako bogate karijere stečajnog upravnika nemate ni pokretnu, ni nepokretnu imovinu", pitala je Grubješić.

U nizu pitanja koje je postavila, Grubješićevu je interesovalo i da li su Radulovića njegove kolege stečajni upravnici "zadužili da pripremi novi zakon o stečaju, koji će predvideti da država više nema pravo da daje licence stečajnim upravnicima, već bi to radili sami stečajni upravnici udruženi u komoru" i zašto nije pokrenuo postupak javne rasrpave.

Ona je pitala i ko podržava njegov predlog stvaranja komore stečajnih urpavnika i u kojim zemljama takav sistem postoji.

Grubješić je od Radulovića tražila odgovor i na pitanje da li je njegova privatna firma Emarket kapital pružala usluge firmama u kojima je on bio stečajni upravnik, kao i da li je tačno kao što piše u registru APR da je ta fimra u 2012. godini ostvarila ukupni prihod preko 10 miliona dinara sa samo jednim zaposlenim.

Poslanica URS je pitala ministra i da li oseća moralnu obavezu prema kupcima stanova Delta Legala, pošto Disciplinsko veće ALSU protiv njega vodi postupak zbog sumje da je prikrivanjem imovine Delta Legala učinio uslugu lažnim investitorima koji su direktno oštetili građane koji svoj novac potražuju od te firme.

Grubješić je od Radulovića zatražila i odgovor da li zbog toga izbegara rapravu pred disciplinskim većem ALSU i da li je zbog toga samo tri dana po stupanju na funkciju ministra tražio od direktora Agencije da podnese ostavku.

"Zbog čega vas je Privredni sud u Beogradu presudom donetom 15. decembra 2011. godine razrešio mesta stečajnog urpavnika preduzeća Novi autoput", pitala je Grubješić.

Ona je naglasila da odgovor očekuje u zakonski propisanom roku od 15 dana i da se nada se da će na pitanja koja je i prošli put postavila dobiti odgovor.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DS i Sloga protiv novih zakona o radu i štrajku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2013

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas i predsednik Udruženog sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović kritikovali su danas najavljene izmene zakona o radu i zakona o štrajku, jer smatraju da se njima pogoršavaju položaj i prava radnika u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.