Izvor: Blic, 06.Avg.2016, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAN RUDARA Obeležavanje praznika širom Srbije

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Semnjskog rudnika kod Despotovca štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

Praznik će biti obeležen po rudnicima širom zemlje, a obeležavanje je počelo prekjuče u Senjskom rudniku takmičenjem rudara u rudarskoj disciplini pravljenju okvira.

Čestitku rudarima uputio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je poručio da je njegova i obaveza svih koji rade u Vladi Srbije da nagoveste nova ulaganja u rudarstvo i da istaknu da su bolji uslovi života i rada rudara i njihova sigurnost izvesni u skoroj budućnosti.

- Kao što sve važne i velike stvari ne mogu da se završe preko noći, i ogroman posao modernizacije rudarstva u Srbiji je proces, ali ono što možemo da vidimo već danas, prilično je ohrabrujuće i otvara veliku perspektivu ovoj profesiji - naveo je Antić.

Kako je istakao, ne samo da smo na pragu da se velika geološka otkrića i stručno verifikuju, već smo ušli u fazu pregovora o ulaganjima u obalast rudarstva, koja će, siguran je, unaprediti čitave regione u Srbiji i doprineti opštem rastu privrede.

U svakom od tih razgovora, osim ekonomske isplativosti ulaganja, neizostavno je pitanje zaštite na radu i nivoa sigurnosti rudara, ali i pitanje ekoloških standarda i održivosti projekta, podvukao je ministar.

- Zato verujem u budućnost rudarskog posla u Srbiji i još jednom čestitam Dan rudara, uz tradicionalni pozdrav - srećno - navodi se u čestitki.

Pročitajte još

Napominjući da je rudarski posao jedan od najtežih, Antić je rekao da se iskreno divi ljudima koji, radeći ovaj težak i naporan posao, nisu samo hranioci svojih porodica, već su pre svega hrabri i odvažni ljudi koji, uprkos napretku tehnologije primenjene u rudarstvu, i dalje trpe velika opterećenja i izlažu se visokom riziku.

Rudarima su njihov dan čestitali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Grčić je, uz čestitku poručio da rudari zaslužuju posebno uvažavanje i priznanje zbog teškog i opasnog posla koji obavljaju.

- Bez vas, rudara EPS-a, ne bi bilo moguće obezbediti stabilnu i sigurnu proizvodnju uglja i električne energije u Srbiji. Zato će investicije u poboljšanje uslova rada i maksimalnu zaštitu rudara biti prioritet za EPS - poručio je Grčić.

Orbović je u čestitki poručio da će Sindikat nastaviti borbu za poboljšanje uslova rada, materijalnog i socijalnog statusa, podizanje životnog standarda, zaštitu životne sredine, te da će još više pažnje i brige posvetiti većoj bezbednost rudara.

Obeležavanju Dana rudara na Rudniku, u flotaciji "Rudnik" prisustvovaće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SREĆNO: 6 plotuna probudilo Resavicu, rudari Srbije danas slave svoj dan

Izvor: Kurir, 06.Avg.2016

...Početak obeležavanja Dana rudara - 6avgusta, u rudarskoj Resavicu označilo je jutros u šest sati ispaljivanje šest plotuna u Rudniku "Rembas", najstarijem i najvećem od devet u Javnom preduzeću za podzemnu ekslopataciju uglja (JP PEU).."To je tradicija koja će trajati dok je rudara, tradicija...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.