Crna Gora: Vlada i prosvjetari postigli dogovor, štrajk se nastavlja do pismene garancije

Izvor: VOA, 20.Feb.2024, 22:01

Crna Gora: Vlada i prosvjetari postigli dogovor, štrajk se nastavlja do pismene garancije

Podgorica — Vlada Crne Gore postigla je kasno u utorak dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata prosvjetnim radnicima za deset odsto, ali će prosvjetari ostati u štrajku dok ne dobiju pismenu potvrdu a glavni odbor sindikata donese odluku o njegovom prekidu. Premijer Milojko Spajić, koji je sa saradnicima vodio pregovore sa sindikalcima, rekao je da su postigli “održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto”. Nakon sastanka saopšteno je da će u srijedu biti potpisan sporazum kojim će Vlada garantovati obećanja data prosvjetarima, nakon čega će se oglasiti Glavni odbor Sindikata prosvjete. “Smatramo prosvjetare kao prioritetnu kategoriju i da je njihovo nezadovoljstvo opravdano. Mi se tu slažemo, bilo je pitanje modaliteta. Mislim da smo došli do održivog rješenja", rekao je Spajić i dodao da se radi o “sistemskom rješenju”. “To je nešto ispred čega Vlada može da stane. Sjutra ćemo potpisati sporazum koji će garantovati sve što smo rekli", kazao je Spajić. Predsjednik Sindikata prosvjete, Radojica Božović, rekao je da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja do pismene potvrde Vlade, koju očekuju ujutru.. "Koliko je sjutra, Glavni odbor (Sindikata prosvjete) će se izjasniti na tu ponudu. Ne mogu reći da je noćas završen štrajk. Ja nemam mandat da to kažem. Sjutra nakon sjednice odbora sve će biti poznato", rekao je. Sastanku sa predstavnicima Sindikata prosvjete su, pored Spajića, prisustvovali i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, državni sekretar u tom resoru Dragan Bojović i ministar finansija Novica Vuković. Prosvjetni radnici iz 160 crnogorskih škola počeli su u ponedeljak štrajk, jer nije bilo dogovora Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o povećanju plata prosvjetarima.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Spajić: Vlada Crne Gore i Sindikat prosvete dogovorili povećanje plata

Izvor: Blic, 21.Feb.2024, 00:11

Vlada Crne Gore i Sindikat prosvete večeras su dogovorili povećanje plata prosvetnim radnicima, saopštio je crnogorski premijer Milojko Spajić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.