Čipsom do hleba

Izvor: Glas javnosti, Beta, 11.Maj.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čipsom do hleba

ČAČAK - Zaposleni u čačanskom privatnom preduzeću "Slap grupa", koji su od 22. aprila u generalnom štrajku, počeli su u krugu fabrike prodaju čipsa i drugih snek proizvoda koje su izneli iz magacina. Oni prodaju kesicu čipsa za 20 dinara, pod parolom "jedna kesica čipsa - jedan hleb".

Predsednik štrajkačkog odbora Milutin Čolovejić rekao je novinarima da su radnici posle 19 dana štrajka prinuđeni na takav potez kako bi obezbedili novac za hleb. On je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da u magacinu preduzeća ima robe u vrednosti od oko 30 miliona dinara i da će radnici, ukoliko vlasnik Slaviša Purić ne ispuni njihove zahteve, nastaviti da prodaju robu. Oko 11 časova 100 radnika, koliko ih je u štrajku, od 117 zaposlenih, prošetali su od fabrike do gradskog trga gde su mirno protestovali držeći parole. Na parolama je pisalo "Roba za platu", "Jedan čips jedan hleb", "Da li smo ovo zaslužili", "Poštenim radom do bede", "Overite nam knjižice, bolesni smo", "Gde su pare".

Radnici "Slap grupe", koju Čačani zovu Čipsara, štrajkuju jer im vlasnik duguje tri i po plate, zdravstveno osiguranje od jula prošle godine, penzijsko osiguranje od 2005. godine, kao i putne troškove za poslednjih 14 meseci. Prema podacima štrajkačkog odbora, prosečna plata u Čipsari je oko 16.000 dinara.

Pošto su dosadašnji pregovori sa predstavnikom vlasnika propali, radnici traže od Ministarstva ekonomije da dug Slap grupe prema državi u iznosu od oko 260 miliona dinara pretvori u akcije i da država, koja poseduje 30 odsto akcija fabrike, postane većinski vlasnik. Vlasnik Čipsare duguje malim akcionarima za neisplaćene dividende dva miliona evra, radnicima koji su proglašeni za tehnološki višak duguje za otpremnine oko 1,1 miliona dianra i proizvođačima krompira oko 15 miliona dinara.

"Slap grupa", koja se bavi proizvodnjom čipsa, snekova i drugih proizvoda, osnovana je 1962. godine kao "Pik Čačak", a privatizovana 2005. godine kao jedno od najuspešnijih preduzeća u Čačku. Slaviša Purić iz Beograda postao je većinski vlasnik fabrike kada je otkupio većinu akcija "Pika" na beogradskoj berzi, a nakon privatizacije promenio je ime fabrike u "Slap grupa".

Poreska policija saopštila je 22. aprila da je podnela krivične prijave protiv vlasnika i direktora beogradske "Slap grupe" - Fabrika u Čačku, zbog sumnje da su utajom poreza oštetili budžet Srbije za 135 miliona dinara.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.