Čile: Najveći radio teleskop počinje da radi posle kraja štrajka

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čile: Najveći radio teleskop počinje da radi posle kraja štrajka

Najveći radio teleskop, koji se nalazi u Čileu, nastaviće da radi pošto su zaposleni odlučili da okončaju 17-dnevni štrajk.

Opservatorija ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array - ALMA) nalazi se na visoravni u pustinji Atakama, na 5.000 metara nadmorske visine.

Istraživači u toj opservatoriji rade na odgonetanju zagonetki o počecima kosmosa, energiji iz Velikog praska i obrazovanju galaksija od hladnih gasova i prašine.

Teleskop >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ALMA počeće da radi sutra pošto su radnici postigli dogovor s Asošijejted juniverzitis (Associated Universities Inc), koja zapošljava čileansko osoblje. Sporazumom je dogovoren manji broj radnih časova i naknada za rad na velikoj nadmorskoj visini.

Projekt vredan 1,4 milijarde dolara zajednički finansiraju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan i Evropska unija.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.