Izvor: N1 televizija, 31.Mar.2017, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj škola u štrajku: Šta kaže ministar, a šta sindikati?

U mnogim školama danas - štrajk. Pozivu jednog od četiri reprezentativna sindikata, odazvalo se više od 400 škola u Srbiji, potpunom obustavom ili skraćenjem časova.To kažu sindikalci, resorno ministarstvo demantuje.

Izvor: N1

Tvrdi da je u štrajku bilo tek 11% škola i da to pokazuje da se većina zalaže da se problemi prosvetara rešavaju kroz socijalni dijalog.

Prosvetari su 7. marta izabrali ulicu, a 31. otišli korak radikalnije - na jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dan obustavili su nastavu u više od 400 škola u Srbiji.

Podacima jednog od četiri reprezentativna sindikata - jedinog koji se buni - Ministarstvo prosvete suprotstavlja svoje i tvrdi: nije 400, već je 208 škola bilo u, kako kažu, nekom vidu protesta.

Navode da je 25 škola u potpunosti obustavilo nastavu, u 59 ustanova štrajkovali su samo pojedini nastavnici ili predsednici sindikata koji su na štrajk i pozvali, dok je u 124 škola zvonilo 15 minuta ranije.

Zato, čini se pobednički, zaključuju: Očigledno je da sve više zaposlenih u prosveti veruje da smo na pravom putu i da kroz dijalog zasnovan na realnim temeljima i zajedničko angažovanje možemo podići ugled profesije.

O kakvom ugledu profesije ministar govori, pitaju se u Uniji sindikata, kad ništa od povećanja plata, ništa od platnih razreda, od isplata nagrada i pomoći.

"Već dve godine čekamo ispunjenje sporazuma o rešavanju spornih pitanja kojim smo se, kada smo izašli iz štrajka, obavezali ili se Vlada obavezala da će ispuniti određene stvari. Posle dve godine mi smo praktično na početku", navodi Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Na početku i usamljeni, jer ostala tri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti, iako imaju iste zahteve, do njih žele drugim putem. Kroz socijalni dijalog s ministrom, a ne na ulici.

"Mi smo doneli odluku da se ne mogu stvari rešavati na ulici, ispred zgrade Vlade, pogotovo dok su ova politička dešavanja, dok traju izbori i da ne bi naravno politizovali svoju borbu, doneli smo takvu odluku i stojimo iza nje", kaže Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

Iz Unije sindikata odgovaraju da nisu mogli da protestuju nigde drugde nego baš ispred Vlade, na mestu sa kog već dve godine stižu samo obećanja, ne i ispunjenja.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Različiti podaci o broju škola koje su štrajkovale

Izvor: N1 televizija, 31.Mar.2017

U mnogim školama danas - štrajk. Pozivu jednog od četiri reprezentativna sindikata, odazvalo se više od 400 škola u Srbiji, potpunom obustavom ili skraćenjem časova.To kažu sindikalci, resorno ministarstvo demantuje...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.