Borba za novac

Izvor: Glas javnosti, 21.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za novac

KURŠUMLIJA - Oko 100 raseljenih sa Kosova, učesnika rata 1999. godine koji danas žive u Kuršumliji, tužili su štrajkački odbor boraca i opštinu, tražeći isplatu pomoći u istom iznosu kao i njihovi saborci iz Kuršumlije. Oni tvrde da ne žele da budu građani drugog reda, dok su borci iz Kuršumlije ogorčeni, jer se boje zamrzavanja oko 20 miliona dinara namenjenih njima, a koliko potražuju borci iz Podujeva.

Prema rečima predstavnika podujevskih boraca, oni traže >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << samo da budu izjednačeni sa borcima iz Kuršumlije jer su bili u istim jedinicama.

-Zajedno smo ratovali, zajedno smo protestovali, a za nas je predviđeno mnogo manje novca, i to preko Topličkog okruga. Raseljena lica su svrstana na poseban spisak i mi smatramo da je to diskriminacija. Već devet godina živimo u Kuršumliji i građani smo ove opštine. Zašto bismo mi prihvatili 50 odsto prokupačke dnevnice koja iznosi 2.600 dinara, kada se u Kuršumliji dobija 3.500, a mi živimo u Kuršumliji - kažu oni.

Stanovnici Podujeva i drugih kosovskih opština koji su učestvovali u ratu, a sada žive u opštinama Topličkog okruga, dobili su određena novčana sredstva i isplata je išla preko opštine Prokuplje. Raseljeni koji danas žive u Prokuplju i Blacu su prihvatili ponudu, dok su raseljeni iz Kuršumlije odbili novac i traže sumu kao i borci iz Kuršumlije, jer je ona veća.

ČEKA SE PRESUDA

Ono što plaši je moguća netrpeljivost i sukob između učesnika rata iz Kuršumlije, koji su najavili ponovni izlazak na ulicu, u slučaju zamrzavanja novca namenjenog njima i učesnika rata iz Podujeva i drugih kosovskih opština koji sada žive u Kuršumliji. Kakvu će presudu doneti Opštinski sud u Kuršumliji po ovim tužbama, ostaje da se vidi.

Tužbe podujevskih boraca izazvale su revolt boraca iz Kuršumlije, koji tvrde da je ovo još jedna ujdurma Opštinskog suda u Kuršumliji i njegovog predsednika, jer, kako kaže Dejan Milošević, te prijateljske veze sežu još od početka devedesetih godina, kada je sud u Podujevu radio kao istureno odeljenje Opštinskog suda u Kuršumliji, čiji je predsednik i tada bio Radiša Jović.

- Nije mi jasno zašto mene tuže. Kriterijume o isplati pomoći propisala je komisija Vlade Srbije u saradnji sa štrajkačkim odborima. Taj dokument su potpisali ministri Petrović i Cvetković i koordinator vlade za Toplički okrug Vladimir Jovanović, predsednik opštine Prokuplje. Zašto ne tuže njih - kaže Dejan Milošević, predsednik Udruženja boraca „Gvozdeni puk“, i dodaje da podujevski borci mogu da se obrate za pomoć svojoj opštini, koja je konstituisana i koja funkcioniše u Kuršumliji.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.