Atina: 27 osoba povređeno

Izvor: B92, 11.Maj.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina: 27 osoba povređeno

Atina -- U sukobima mladih anarhista i policije u grčkoj prestonici povređeno 27 osoba, dok je pet osoba privedeno.

Generalni štrajk od jutros je paralisao javne službe i banke, zaustavio pomorski, železnički, a na nekoliko sati i vazdušni saobraćaj.

Marš desetak hiljada sindikalaca, deo je štrajka u kome rame uz rame protestuju zaposleni u javnom i privatnom sektoru, nezaposleni i penzioneri. Tokom dana na nekoliko mesta u Atini okupili su se članovi dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ozbiljnog anarhističkog pokreta.

Oni su i pokrenuli sukobe, napadima na policiju, ali i razbijanjem radnji i automobila, bacanjem zapaljivih koktela.

Specijalci su na to odgovorili suzavcem i šok bombama. Zbog ranijih iskustava, policija je pažljivo pratila protest, a brojne radnje ostale su zatvorene kako bi sprečile štetu.

"Svi pomorci bi trebalo da imaju penziju i zdravstveno osiguranje, zajednički kolektivni ugovor, zdravstvene doprinose, prava za koja se radnička klasa već izborila" , kaže Atanasios Sidoropulos, električar.

"Kako dani prolaze, oni uzimaju sve više radničkoj klasi koja je sve postigla svojom borbom i krvlju tokom prethodnih godina. Sada imamo priliku da vratimo ono što nam pripada" , kaže penzioner Džon Pavlidis.

S druge strane prodavac novina Konstantinos Mitropulos kaže da nema potrebe za štrajkom, već treba da se nađe rešenje.

Sindikalne konfederacije GSEE i ADEDY su organizovale štrajk koji je opet paralisao rad mnogih službi u zemlji - obustavljen je pomorski i međugradski železnički saobraćaj, privremeno su otkazani letovi u Grčkoj, pošto su na nekoliko sati rad obustavili i kontrolori letova. Zatvorene su i neke radnje i banke.

Ranije danas oko 10.000 članova komunističkog sindikata održalo je miran protest protiv mera štednje noseći parole "Odbacujemo i osuđujemo nove mere i pojačavamo našu borbu", prenose agencije. Istovremeno, oko 8.000 ljudi se okupilo na dva odvojena protesta u Solunu.

Grčka se već godinu dana suočava sa povremenim štrajkovima, pošto je vlada zbog nezapamćene ekonomske i finansijske krize prisiljena da uvodi oštre mere štednje.

U vladi tvrde da je to pravi put da se smanji deficit u državnom budžetu i preduslov da se dobiju krediti koje su Atini obećali MMF i evropske finansijske institucije u iznosu od 110 milijardi evra.

Velika Britanija već je odbacila mogućnost da opet pomaže Grčkoj. Za razliku od nje, zemlje Evropske unije koje su i članice evrozone, moraće da nađu načina da reše to pitanje. Potvrđeno je da grčka stvara probleme u čitavoj evrozoni.

Finansijske probleme prate i nesuglasice unutar same vlade: dok premijer Jorgos Papandreu traži od EU da Grčku pusti da sama rešava problem, ministar finansija Jorgos Papakonstantinu traži još gotovog novca.

Novim merama štednje, o kojima će parlament glasati do kraja meseca, trebalo bi da, uz kredit od 110 milijardi, bude obezbeđeno još više od 20 miliona evra.

O tome da li situacija u Grčkoj može da destabilizuje ekonomiju Evrope, govori Dragoljub Janković iz Evropskog ekonomskog instituta.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.