Izvor: RTS, 18.Apr.2021, 07:42

Aleksej Navaljni životno ugrožen tvrde njegovi lekari

Ruski opozicioni političar Aleksej Navljni "rizikuje srčani zastoj" nakon 18 dana štrajka glađu u zatvoru, tvrde njegovi lekari.
Aleksej Navaljni rizikuje srčani zastoj u "bilo kom trenutku", jer se njegovo zdravlje naglo pogoršalo, upozorili su lekari, tražeći neposredan pristup trenutno najpoznatijem ruskom zatvoreniku.

Navaljni je stupio u štrajk glađu 31. marta zahtevajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovarajući medicinski tretman zbog bolova u leđima i utrnulosti nogu i ruku.
Predsednik SAD Džo Bajden takođe je rekao da je postupanje prema ruskom opozicionaru "potpuno nefer".
Navaljni se nalazi na izdržavanju dvoipogodišnje zatvorske kazne u gradu Pokrov, oko 100 kilometara istočno od Moskve.
Lični lekar Navaljnog Anastasija Vasilijeva i još tri lekara, uključujući kardiologa, zatražili su od zatvorskih službenika da im odobre neposredan pristup.
"Naš pacijent može da umre svakog trenutka. Fatalna aritmija se može razviti svakog minuta", saopštili su lekari, rekavši da bi Navaljni trebalo da bude premešten na intenzivnu negu.
Navaljni je u avgustu jedva preživeo trovanje nervnim agensom "novičok", za koje je optužio Kremlj. Njegovi lekari kažu da mu je štrajk glađu možda pogoršao stanje.
Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš, koja ga je pratila kada se srušio u avionu nakon trovanja u avgustu, rekla je da je situacija ponovo kritična.
"Aleksej umire, u njegovom stanju to je pitanje dana", napisala je na Fejsbuku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.