Ako ne ode metal KAP staje

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ne ode metal KAP staje

Podgorica -- Ukoliko se protestom radnika spreči odvoženje metala iz Kombinata aluminijuma Podgorica, kompanija će prestati da radi, poručio je šef menadžerskog tima KAP-a.

Oko 420 radnika, posle jučerašnjeg četvorosatnog štrajka, najavilo je da će danas do 14 časova ponovo blokirati kapiju, i da će, ako ne dođe do dogovora sa menadžmentom i vladom, sutra radikalizovati protest i tokom čitavog dana neće dozvoljavati odvoženje metala iz KAP-a.

Protest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako su saopštili nezadovoljni radnici, reakcija na neuspeli razgovor sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem, i Dožićem.

"Na ovaj vid protesta smo se odlučili jer nadležni iz KAP-a i vlade nisu udovoljili našim zahtevima - da odrede i dodele visinu sredstava socijalnog programa, otpremnine, stambena sredstva i ostala primanja za radnike koji odlaze u prevremenu penziju, kao što su isto odredili prethodnim radnicima", rekao je predstavnik pregovaračkog tima radnika Radovan Tošković.

Član pregovaračkog tima Nikola Raković je objasnio da zaposleni protestom ne žele da "ugase" KAP, već da neće da dozvole da se manipuliše njima.

"Za rešavanje naših problema na nivou kompanije nam je rečeno da nema sredstava, iako imamo stavove koji se ne razlikuju od radnika koji su ranije otišli u penziju. Da ne bi bilo da mi manipulišemo protestom i da nastojimo da gasimo KAP, ističemo da je samo blokiran izvoz metala, dok su svi ostali protoci u procesu proizvodnje normalni", tvrdi Raković.

Međutim, posle sastanka sa radnicima Dožić je za Dnevne novine rekao da obustavljanje odvoza dnevnih sirovina može dovesti do prestanka rada kompanije.

"Moramo paziti na interese svih radnika kombinata, ne samo ovih koji bi trebalo da pođu u prevremenu penziju. Ukoliko ne bude izvoženja metala, KAP staje sa radom. Zalihe sirovina su na dnevnoj bazi i ako se spreči odvoz metala, kombinat staje sa radom", istakao je Dožić.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.