Izvor: B92, 17.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija za mirno rešavanje spora

Beograd -- Zaposleni koji imaju problema u vezi sa svojim poslodavcem, mogu se obratiti Agenciji za mirno rešavanje sporova.

Ukoliko zaposlenima poslodavci nisu isplatili minimalne zarade ili smatraju da su otkaz dobili neosnovano, probleme mogu da reše u Agencije za mirno rešavanje sporova. I predstavnici sindikata preduzeća mogu da se obrate ovoj Agenciji ukoliko nisu poštovane odredbe kolektivnog ugovora ili im je onemogućeno da ostvare pravo na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štrajk i sindikalno udruživanje.

Radnici preduzeća "Teleoptik" tri godine nisu primali platu, od 2004. do 2007. Tokom januara jedan od zaposlenih obratio se Agenciji, a potom su predstavnici sindikata preuzeli inicijativu.

Kolektivni spor rešen je beplatno za mesec dana, kako je i propisao Zakon o mirnom rešavanju sporova.

Doneto rešenje, za isplatu minimalnih zarada, konačno je i neopozivo, ima istu pravnu snagu kao da je presudu doneo nadležni sud.

"Dobili smo jedno mirno, sama reč kaže mirno rešenje spora. Zadovoljni su radnici što će na neki naćin biti obeštećni u novcu; znači onog trenutka kada se bude uradila privatizacija, pripajanje, bilo kakva transformacija preduzeća, sa budućim poslodavcem će se dogovoriti dinamika te isplate", kaže Mirjana Putnik, predsednica Slobodnog sindikata.

Za dve i po godine postojanja Agencija je rešila više od 3.000 individualnih i 28 kolektivnih sporova radnika i poslodavaca.

Učinak Agencije je 15 puta veći od agencija u zemljama u regionu. Po rečima čelnika ove agencije, postupak rešavanje spora počinje jednostavno - popunjavanjem formulara.

"Ukoliko je to radnik, pojedinac ili grupa radnika, ili čak sindikat, treba da popune formular i mi onda idemo sa prikupljnim kompletnih i relevantnih dokumenata, šaljemo poslodavcu sa druge strane na davanje saglasnosti, jer ono što je najbitnije mora da postoji saglasnost obe strane", rekao je zamenik direktora Agencije za mirno rešavanje sporova Vladimir Perić.

Rešnje spora donosi jedan od devetnaest miritelja ili arbitara koji rade u Agenciji.

Oni moraju da pomognu u iznalaženju kompromisnog i funkcionalnog rešenja, prihvatljivog i za poslodavca i za zaposlene, kako bi se izbegla po sve najštetnija i najskuplja posledica – štrajk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.