Advokatska komora Beograda kritikuje propise o advokatima

Izvor: Studio B, 22.Jan.2011, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatska komora Beograda kritikuje propise o advokatima

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić izjavio je danas da će, ukoliko Nacrt zakona o advokaturi uđe u proces usvajanja, pozvati advokate na štrajk,

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić izjavio je danas da će, ukoliko Nacrt zakona o advokaturi uđe u proces usvajanja, pozvati advokate na štrajk, jer je prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << njegovim rečima cilj tog propisa kontrola advokata.

Šoškić je na tribini te komore u beogradskom Sava centru kritikovao i Nacrt zakonika o krivičnom postupku koji predlaže uvođenje tužilačke istrage i Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, za koji je rekao da povređuje zagarantovanu pretpostavku nevinosti.

"Nacrt zakona o advokaturi, tu profesiju svodi na zavisnu i nesamostalnu i zakonodavac je stavio do znanja da advokaturu hoće da stavi pod svoj uticaj, što se nikad do sad nije događalo. Taj tekst je neprihvatljiv i ako bude predložen pozvaću advokate da se pobune obustavom rada odnosno štrajkom", kazao je on.

Prema njegovim rečima, taj nacrt sadrži protivustavne odredbe, pun je obećanja i malo ima dobrih rešenja.

Šoškić je i za Nacrt zakonika o krivičnom postupku rekao da je loš i neprihvatljiv, jer prema njegovim rečima, rešenje da se "u datom trenutku pređe na tužilačku istragu" nije dalo očekivane rezultate ni u drugim zemljema.

"Tužilačka istraga je jednostrana i ne bi bilo jednakosti sa odbranom, pa ispada da cilj suda nije više da se utvrdi istina. Taj koncept ne odgovara ni kultuloroški i tradicionalno ovom podneblju, a nije ni uslov za evropsku integraciju zemlje. Uslov je izboriti se sa korupcijom", naveo je on.

Prema rečima Šoškića Zakon o oduzimanju imovine je čudan, jer je apsurdno rešenje da se oduzima sva imovina koja je očigledno nesrazmerna sa zakonskim primanjima vlasnika.

"Ovim zakonom se povređuje osnovna i zagarantovana pretpostavka nevinosti. Svakome se može oduzeti koliko hoćete i svodi se na nekadašnju kaznu konfiskacije imovine, koja je išla uz kaznu zatvora i koju smo ukinuli", ocenio je predsednik Advokatske komore Beograda. On je kritikovao i to što se predstavnici Ministarstva pravde nisu odazvali pozivu predstavnika te komore da učestvuju na današnjoj tribini i istakao da su svojim nedolaskom poslali jasnu poruku.

Šoškić je ocenio i da se jasno vidi sprega advokata i vlasti, po "grupisanju nekih advokata".

Današnjoj tribini između ostalih prisustvovo je funkcioner Srpske napredne stranke i bivši vršilac dužnosti generalnog sekretara Predsedništva Srbije Zoran Cvijan .

Sa zaključcima Advokatske komore Beograda o Nacrtu zakona o advokaturi složile su se i advokatske komore Vojvodine i Kragujevca.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protiv novog zakona o advokaturi

Izvor: S media, 22.Jan.2011

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić izjavio je danas da se ta organizacija protivi nacrtima zakona o advokaturi, zakonika o krivičnom postupku, kao i odredbama postojećeg Zakona o oduzimanji imovine proistekle iz krivičnog dela...Prema Šoškićevim rečima, Nacrt zakona o advokaturi...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.