Advokati prekidaju protest kada se usvoje njihovi zahtevi

Izvor: Prva.rs, 04.Nov.2014, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati prekidaju protest kada se usvoje njihovi zahtevi

Kako je istaknuto, štrajk će biti prekinut kada predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim su prihvaćeni zahtevi advokata, a koji su, kako je rečeno, ustavni i kojima se štite prava građana.

Za govornicom na Trgu Nikole Pašića smenili su se svi predsedsnici lokalnih komora tvrdeći da njihovi članovi nisu zavedeni od strane AKS, niti brane tajkune, već da se bore za svoja prava zagarantovana Ustavom Srbije i prava građana da >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << autonomijom volje uređuje svoje pravne poslove.

Oni su detaljno govorili o tome kako se sistemom javnog beležzništva na način na koji je uveden u Srbiji krši Ustav i prava građana, dok javni beležnici zarađuju i do 100.000 mesečno dok se u državi smanjuju plate i penzije.

Na protestu, kojem je prema proceni AKS, prisustvovalo oko 5.000 advokata iz cele Srbije rečeno je da zahtevima advokata država ne želi da udovolji, jer se odredbama zakona na snazi, ''štite interesi nekim ljudima u politici i privredi''.
''Zašto se država toliko upinje da ne promeni odredbu u Zakonu o javnom beležništvu koju tražimo, zato što iza toga stoje veliki materijalni interesi'', rekao je predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

Predsednik Advkatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da ministarstvo pravde svojim delovanjem svakog dana sve više ujedinjava advokaturu u njenim zahtevima i istrajnosti.
"Čuo sam danas mnogo reči o ministru pravde, ja ga neću napadati. Ja sam advokat i ja ću ga braniti", rekao je Đorđević navodeći da "ministar ima loše savetnike i da ne razmišlja svojom glavom".

On je ocenio da državi odgovara protest advokata jer će, kako je naveo, sutra moći da okrivi advokaturu za loše stanje u pravosuđu.
Za "saučešće u udruženom zločinačkom poduhvatu" sa državom za uvođenje javnog beležništva u Srbiju optužio je nemačku organizaciju GIZ koja je finasirala brojne pripreme i marketing za javne beležnike.
Protest advokata traje 54 dana.

Sastanak, na kojem bi trebalo da se usaglasi zahtev advokata kada su u pitanju paušalni porezi, između predstavnika Ministarstvom finansija, advokature i Ministarstva pravde zakazan je za četvrtak.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.