Advokati neće stati na protestu upozorenja

Izvor: S media, 12.Nov.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati neće stati na "protestu upozorenja"

Advokati u Srbiji okončali su danas trodnevni štrajk upozorenja zbog plana da se od marta iduće godine advokatske usluge naplaćuju putem fiskalnih kasa.

Iako su počeli sa pružanjem svojih usluga, advokati su najavili da će stupiti u generalni štrajk i blokirati rad pravosuđa ukoliko Vlada Srbije do kraja godine ne izmeni Uredbu kojom je predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << fiskalizacija advokatskih usluga.

To je za Radio S i potvrdio predsednik advokatske komore Srbije Slavko Jelovac.

„Mi od maja, juna i jula najavljujemo da će do ovoga doći. Ovo je protest upozorenja. Nakon sagledavanja pregovora sa Vladom i sa predstavnicima međunarodnih asocijacija mi ćemo odlučiti o potezima koje ćemo dalje vući“.

Na pitanje kako komentariše izjavu potpredsednika Vlade Mladjana Dinkića da je štrajk advokata u Srbiji neosnovan i da država neće popustiti u nameri da im uvede fiskalne kase, Jelovac kaže:

„Mislim da je izjava neodmerena i mislim da treba da kaže struka a to je neko ko se bavi pravima i slobodama. To je pritisak i gušenje slobode advokature. Nikakvog spora nema da svaka stranka treba da dobije račun za svoju uslugu i da se obaveze trebaju plaćati, ali mi hoćemo da ukažemo na predstojeći sistem pravosuđa i hoćemo mi da pitamo šta će narednih 6 meseci da rade advokatske kancelarije i od čega će da žive advokatske porodice“.

O protestu upozorenja koji je okončan danas, naš sagovornik kaže da je ponosan jer advokatura u Srbiji nikad nije bila jedinstvenija, jer ni jedan advokat, pa čak ni oni u Haškom tribunalu protekla tri dana nisu pružali usluge svojim klijentima.

Kao komentar na jučerašnje izricanje presude takozvanoj „drumskoj mafiji“ kojoj nije prisustvovao advokat nijednog optuženog, Jelovac kaže:



„Bravo za advokate, bravo za jedinstvo! Stranke tokom izricanja presude uopšte nisu oštećene. Mi smo danas nastavili sa radom, advokati će dobiti presudu, uložiti pravna sredstva i pružiti potrebnu zaštitu svojim klijentima“.


Jelovac napominje da će advokatska komora o daljim koracima i generalnoj obustavi rada raspravljati na subotnjem zasedanju upravnog odbora, a o detalnjnijim merama na skupštini koja još uvek nije zakazana.

A.B.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.