Izvor: Magyar Szó, 09.Jan.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati ne gube nadu

Nakon višemesečnih neuspešnih pregovora, u ponedeljak je načinjen korak napred na sastanku predstavnika advokata u štrajku i predstavnika Ministarstva pravde. Čini se da je ministarstvo voljno da prihvati zahteve advokata. Predstavnici Advokatske komore Srbije su rekli da su ljudi iz Ministarstva najavili da bi nakon okončanja pregovora Skupština na vanrednoj sednici mogla promeniti potrebne zakone, a advokati bi nakon toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << okončali štrajk. Nova runda pregovora će se održati danas.

Član upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine, Laslo Joža, je za „Mađar so“ izjavio da tokom dosadašnjih pregovora Ministarstvo nije pokazalo nikakvu nameru da se postigne dogovor, dok je beogradska štampa u međuvremenu pokušavala da ubedi javnost kako je sve u najboljem redu i kako će se stvari ubrzo rešiti. „U ponedeljak je zaista postignut napredak, što dokazuje da su predvodnici dve delegacije održali zajedničku konferenciju za štampu“, naglašava Joža.

„Što se tiče osnovnih načela, predstavnici advokata i Ministarstva su se dogovorili da će javni beležnici imati pravo isključivo da sastavljaju ugovore, pre svega u slučajevima kada se radi o ugovorima poslovno nesposobnih lica, osoba sa invaliditetom, slabovidih i gluvonemih, kao i kod sporazuma lica na zakonskom izdržavanju. U svim ostalim slučajevima sastavljanja ugovora, doći će do izražaja sloboda ugovora, s time što će ugovore koje sastave advokati, javni beležnici solemnizovati, odnosno overavati. Čini se da se Ministarstvo grčevito drži svog stava da ova overa ne bude jednostavan čin potpisivanja, nego da se tom prilikom dotični ugovor i razmatra. Mislim da je to sasvim suvišna pravna procedura. Razvoj prava bivše Jugoslavije i Srbije pokazuje da ova vrsta suvišnog administriranja, koja se tiče samo forme, ne doprinosi nikakvom razvoju pravnog sistema. U Srbiji je i ranije bila osigurana pravna sigurnost, a to ne datira od 1. septembra 2014. godine. Planirane promene i izmene zakona se neće ticati zamo zakona o javnim beležnicima, nego i zakona o trgovini nekretninama, zakona o nasleđivanju i drugih“, naglašava Joža.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.