Izvor: B92, 30.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70 radnika počelo štrajk glađu

Kragujevac -- Oko 70 radnika Fabrike kože "Partizan" iz Kragujevca počelo je štrajk glađu protestujući zbog neisplaćenih zarada, doprinosa i dve neuspele privatizacije.

U Štrajkačkom odboru kažu da fabrika duguje radnicima u poslednjih osam godina više od 300 miliona dinara i da radni staž nije uplaćivan pet godina. Štrajkači tvrde da sa većinskim vlasnikom preduzeća nije postignut dogovor o izmirenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potraživanja i o socijalnom programu. Inače, fabrika je prvi put prodata 2004. godine, a privatizovana je u novembru 2008.

"Naša borba traje od poništenja prve privatizacije - četiri meseca smo štrajkovali pa se prekinula privatizacija zbog socijalnog programa i naših doprinosa, međutim i dalje je ista situacija. Prodati smo u novembru na berzi, akcije znate ko je kupio - sin od Jovana Arsića pregovori su bili počeli, počeli smo da pregovaramo i sa gradskim vlastima, i sa njim, međutim ništa to nije urodilo plodom", kaže predsednica Sindikata fabrike kože "Partizan" iz Kragujevca, Radoja Vukotić.

Predsednik štrajkačkog odbora Svetozar Bojanić izjavio je da je u štrajku više od polovine od 120 zaposlenih jer ne vide drugi izlaz iz teške materijalne situacije u kojoj su se našli posle dve propale privatizacije preduzeća.

"Ukupna dugovanja prema radnicima u poslednjih osam godina iznose preko 300 miliona dinara, a radni staž nije uplaćivan pet godina", naveo je Bojanić.

On je rekao da oko 85 radnika "Partizana" štrajkuje od decembra 2008. godine, ali sa većinskim vlasnikom preduzeća nije postignut dogovor o izmirenju potraživanja i socijalnog programa.

"Vlasnik je odbio zahteve radnika iako su ponudili da odustanu od isplate zaostalih dugovanja pod uslovom da se uradi socijalni program", kaže Bojanić.

Fabrika za preradu sirove kože "Partizan" prodata je 2004. godine, a privatizacija je raskinuta posle tri i po godine.

Firma je drugi put prodata u novembru 2008. godine, a radnici smatraju da je to učinjeno prodajom 70 odsto akcija, na nelegalan način, po hitnom postupku.

"Partizan" je prodat Aleksandru Aleksiću, sinu vlasnika preduzeća "034", koje se nalazi pored fabrike kože.

O teškoj ekonomskoj situaciji možete čitati i u vesti "Svaki osmi bez posla".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kožari najavljuju štrajk glađu, a trgovci proteste

Izvor: Danas, 29.Mar.2009, 21:37

Radnici kragujevačke fabrike kože Partizan, koji većmesecima protestuju, najavili su da će danas stupiti u štrajk glađu. „Suočeni sa posledicama dve neuspele privatizacije, nebrigom države kao i nedostatakom sredstava za rešavanje egzistencijalnih problema, odlučili smo da u upravnoj zgradi...

Nastavak na Danas...

Radnici kožare “Partizan” stupili u štrajk glađu

Izvor: Capital.ba, 30.Mar.2009

KRAGUJEVAC, Štrajkački odbor fabrike za preradu kože 'Partizan' iz Kragujevca odlučio je da danas radnici ovog preduzeća započnu štrajk glađu, zahtijevajući da im se isplate plate za posljednjih osam godina i uplati radni staž, koji nije uplaćivan pet godina. Fabrika 'Partizan', jedna od...

Nastavak na Capital.ba...

Oko 70 radnika fabrike kože "Partizan" štrajkuje glađu

Izvor: Blic, 30.Mar.2009

Oko 70 radnika fabrike kože "Partizan" od jutros štrajkuje glađu tražeći isplatu zaostalih zarada za poslednjih osam godina i uplatu staža za poslednjih pet godina, izjavila je Tanjugu predsednica Samostalnog sindikata fabrike Radolija Vukotić...Prema njenim rečima, 10 od ukupno 117 radnika te...

Nastavak na Blic...

Štrajk glađu radnika "Partizana"

Izvor: Mondo, 30.Mar.2009

Oko 60 radnika Fabrike kože Partizan iz Kragujevca počelo je štrajk glađu u Upravnoj zgradi preduzeća protestujući zbog neisplaćenih zarada, doprinosa i dve neuspele privatizacije.

Nastavak na Mondo...

Univerzijada ne sme da čeka

Izvor: Danas, 30.Mar.2009

Da bi Zrenjanin ostao na mapi gradova-domaćina Univerzijade potrebno je da nova hala sportova bude završena do 25. juna, ali u sadašnjem tenutku preti joj odbustava gradnje budući da su prethodnih dana, zbog neisplaćenih zarada, štrajk započeli građevinski radnici. Rečje o radnicima preduzeća...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.