Srpska policija u štrajku

Izvor: Southeast European Times, 19.Okt.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska policija u štrajku

Policajci u Srbiji traže bolje uslove rada i veće plate.

18/10/2011

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 18.10.2011.

Štrajkovi koji su počeli prošle nedelje nastavljaju se, a sindikat srpske policije traži bolje uslove rada i veće plate. Pored većih plata, policija želi i novi kolektivni ugovor, organizacionu reformu i nove uniforme.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazalo je razumevanje za naše zahteve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ali ministarstvo finansija blokira realizaciju“, kaže lider Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović za SETimes. On navodi da već dve godine sindikat upozorava da policajci nemaju adekvatnu zimsku opremu.

„Dolazi još jedna zima, a zimske jakne i čizme još uvek nisu dobili svi policajci“, objašnjava Mijailović. On se izvinio građanima, ali je rekao da ne postoji drugi način da se problemi reše osim štrajkom.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pokazuju da prosečna plata policajaca iznosi između 350 i 400 evra mesečno. Ova bezbednosna služba ima 45.000 zaposlenih, mada bi trebalo da ima oko 59.000, u skladu sa postavljenim normama i standardima. Samo Beogradu nedostaje preko 1.000 policajaca.

Policijski sindikat Srbije ima oko 15.000 članova. Oni takođe traže da vlada izmeni zakon o policiji.

Mijailović je objasnio da sindikat traži od vlade da konačno reguliše sistematizaciju zaposlenih u policiji, jer bez toga plate ne mogu da se povećaju u 2012. godini. Sindikat takođe traži adekvatne plate za rad u smenama.

Tokom štrajka se izdavanje ličnih karata, pasoša i drugih dokumenata obavlja samo u hitnim slučajevima, a granični prelazi funkcionišu sa manjim brojem osoblja.

Direktor policije Milorad Veljović smatra da su zahtevi i uslovi sindikata opravdani.

„Država mora da shvati značaj policije u održanju bezbednosti. Policija obezbeđuje sve granične i administrativne prelaze i uvek je zovu kada su potrebni bezbednost i zaštita za skupove visokog rizika“, rekao je Veljović za SETimes.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.