MUP i sindikati o položaju policajaca

Izvor: Studio B, 07.Feb.2011, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP i sindikati o položaju policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Direkcija policije dogovorili su se sa predstavnicima nekoliko policijskih sindikata da se od premijera Srbije Mirka Cvetkovića zatraži potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Kako je saopštio MUP Srbije, na sastanku nisu bili predstavnici Nezavisnog sindikata policije, koji štrajkuju od 3. februara, iako su bili pozvani. Taj sindikat najpre traži povećanje plata i bolje uslove rada.

Sastanku su, kako je navedeno, prisustvovali: >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << reprezentativni Policijski sindikat Srbije, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Sindikat policije Srbije, Sindikat srpske policije, Sindikat vatrogasaca Srbije, Granski sindikat Nezavisnost, Sindikat policije istočne Srbije i Sindikat zaposlenih u MUP-u i Savez samostalnih sindikata Srbije.

"Napravljen je konsenzus o zahtevima koji će biti stavljeni pred premijera - potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za policijske službenike, odnosno da se iz budžeta obezbede sredstva do primene posebnog kolektivnog ugovora", kaže se u saopštenju.

Rukovodstvo MUP-a i policije, kako je navedeno, podržalo je ocenu sindikata da je položaj policije izuzetno težak. "Dogovorili su se da treba naći način da se uslovi rada zaposlenih u policiji poboljšaju, i da probleme treba konstruktivno rešavati, bez manipulisanja zaposlenima u Ministarstvu o navodnom štrajku velikog broja policajaca", saopštio je MUP Srbije.

Najavljeno je i da će predstavnici sindikata i rukovodstva MUP-a i policije sutra razgovarati s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

PSS će štrajkovati ako Vlada ne usvoji kolektivni ugovor

Policijski sindikat Srbije (PSS) najavio je da će 18. februara stupiti u štrajk ukoliko Vlada do tada ne usvoji predlog kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u, dogovoren na pregovorima reprezentativnih policijskih sindikata sa resornim ministarstvom.

PSS je, zajedno sa drugim reprezentativnim sindikatom - Nezavisnim sindikatom policije, koji štrajkuje od 3. februara, pregovarao o Nacrtu kolektivnog ugovora sa radnom grupom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), nakon čega je MUP 4. februara usvojenu verziju poslao Vladi na usvajanje.

"Smatramo da je 14 dana razuman rok da se Vlada izjasni o ovom predlogu, a nakon toga ukoliko ga ne usvoji, započećemo štrajk. Mislim da smo pokazali dobru volju i razumevanje u pregovorima sa Vladom Srbije", navedeno je u saopštenju PSS-a.

Iz PSS-a je poručeno da su tokom pisanja Nacrta kolektivnog ugovora poštovali platformu za kolektivno pregovaranje i pokazali strpljenje i naveli da će Vlada snositi ugovornost za posledice štrajka. "Ukoliko kolektivni ugovor ne bude usvojen, krećemo u štrajk u skladu sa zakonom" i o svemu ovome obavestićemo ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića i premijera Mirka Cvetkovića, kao i sve načelnike policijskih uprava na teritoriji Srbije, saopšteno je iz PSS-a.

Policijski sindikat Srbije ne učestvuje u aktuelnom štrajku zaposlenih u MUP-u, jer smatra da bi takvu odluku trebalo doneti po isteku navedenog vremenskog roka i eventualnog neusvajanja novog kolektivnog ugovora, što se nalazi i među zahtevima Nezavisnog sindikata policije.

Štrajk nastavlja i Nezavisni sindikat policije, a za danas je najavljen i sastanak predstavnika tog sindikata sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Sindikat je počeo štrajk 3. februara tražeći povećanje plata zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova za 40 odsto i bolje uslove rada.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.