Izvor: Lepota i zdravlje, 23.Jan.2015, 10:33 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jedite kiseli kupus i nećete dobiti rak želuca
Lekovita svojstva kiselog kupusa poznavali su još naši preci. A da li ste znali da kiseli kupus sadrži fitonutrijente, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca. Pravilna ishrana podrazumeva balansirano konzumiranje svih minerala i vitamina. Jedna od namirnica koja je izuzetno bogata nutritivnom vrednošću svakako je kiseli kupus. Izuzetno je hranljiv i kad se jede svež, a ukišeljen kiseli kupac nezaobilazna je namirnica tokom dugih zimskih dana. Sarma, podvarak i još milion đakonija svake zime mirisom zapljusnu gotovo svaku kuhinju. Međutim, postoje domaćice koje izbegavaju pripremu kiselog kupusa zbog „teških“ i ponekad neprijatnih mirisa koji se šire. Da biste to izbegli, evo saveta: Čim stavite kupus da se kuva, na suprotnu ringlu stavite šerpu sa bar dve litre vodom u koju ćete potopiti bosiljak, ruzmarin i malo limuna. Šerpa osveživač treba da stoji na šporetu isto onoliko koliko stoji i šerpa sa kupusom. Ako znate koliko vitamina C ima u limunu, onda znate i koliko vitamina C ima i ukupusu – ista je vrednost. Vitamin C nije jedini vitamin koji sadrži kupus. Lekovita svojstva kupusa odavno se znaju a naučnici su potvrdili da se fitonutrijenti, sumporna jedinjenja koja štite od raka želuca, nalaze u kiselom kupusu. Upravo zbog ovog sastava, kiseli kupus se preporučuje svim ljudima koji imaju osetljiv želudac. Pročitajte koja još lekovita svojstva ima ova zdrava hrana: Isceljuje oštećenu kožu izazvanu prekomernom izlaganju UV zraka. Podmlađuje kožu Ublažava stres Poboljšava raspoloženje Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca jer je bogat vitaminom B12 Pomaže pri izgradnje kostiju Jača imunitet Blagotvorno deluje na organe za varenje, želudac i creva Pomaže pri izlučivanju štetnih materija iᴢ organizma Snižava povišeni holesterol
Nastavak na Lepota i zdravlje...