Pijev život i Argo trijumfovali na dodeli Oskara

Izvor: Press, 25.Feb.2013, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pijev život" i "Argo" trijumfovali na dodeli Oskara

U kategoriji za najbolji film takmičili su se "Argo", "Linkoln", "Đangova osveta", "Pijev život", "Jadnici", "U dobru i zlu", "Tajna operacija", "Zveri južnjačke divljine" i "Amour". Nagrada je na ovogodišnjoj dodeli oskara pripala filmu "Argo" Bena Afleka, koji govori o operaciji "vađenja" Amerikanaca iz Irana krajem sedamdesetih.
Oskara za režiju osvojio je Ang Li za "Pijev život", film koji predstavlja adaptaciju istoimenog romana Jana Martela, a u istoj kategoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nominovani su Stiven Spilberg (Linkoln), Mihael Haneke (Amour) i Ben Cajtlin (Zveri južnjačke divljine) i Dejvid O. Rasel (U dobru i zlu).
Oskar za glavnu žensku ulogu otišao je u ruke Dženifer Lorens za film "U dobru i zlu", a mlada glumica je prilikom uručivanja nagrada uspela da se saplete. U kategoriji za najbolju glumicu bile su i  Džesika Čestejn (Tajna operacija), Emanuela Riva (Amour), Kvenžane Volis (Zveri južnjačke divljine) i Naomi Vots (Impossible). 
Nagradu u kategoriji za glavnu mušku ulogu dobio je Danijel Dej Luis za "Linkolna", takmičeći se sa Bredlijem Kuperom (U dobru i zlu), Hjuom Džekmenom (Jadnici), Denzelom Vašingtonom (Let) i Hoakinom Finiksom (Gospodar).  
Prvi oskar tokom sinoćne dodele namenjen je za sporednu mušku ulogu i to glumcu Kristofu Volcu za film "Đangova osveta" a u konkurenciji su bili Filip Simor Hofman (Gospodar), Robert de Niro (U dobru i zlu), Alan Arkin (Argo) i Tomi Li Džons (Linkoln). 
Za najbolju žensku sporednu ulogu oskar je odnela glumica En Hetavej (Jadnici), a i istoj kategoriji bile su nominovane Sali Fild (Linkoln), Džeki Viver (U dobru i zlu), Helen Hant (The sessions) i Ejmi Adams (Gospodar).

Austrijski film "Amour" Mihaela Hanekea proglašen je za najbolji film van engleskog govornog područja, dok je Adel odnela Oskar za pesmu  "Skyfall".
Oskara za originalnu muziku dobio je Majkl Dana za "Pijev život".
Kventin Tarantino je po drugi put osvojio Oskara i to za originalni scenario "Đangove osvete", dok je Kris Terio dobio nagradu za adaptirani scenario filma "Argo", nastao po novinskom članku "Veliko bekstvo". 
Oskar u konkurenciji crtanih dugometražnih filmova otišao je ostvarenju "Hrabra Merida", a za najbolji kratkometražni animirani film proglašen je "Paperman".
"Pijev život" dobio je Oskara u kategoriji najbolje kamere, kao i u kategoriji specijalnih efekata, dok je zlatna statua za montažu otišla u ruke ekipe filma "Tajna operacija". Filmsko ostvarenje "Linkoln" Stivena Spilberga dobio je Oskara za za scenografiju.
 "Jadnici" su osvojio nagradu za miks zvuka, dok su Oskara za montažu zvuka  "podelili" filmovi "Tajna operacija" i "Skyfall".
Oskar za najbolji kostim dobila je Džeklin Duran za film "Ana Karenjina", a za šminku je osvojio film "Jadnici".
Za najbolji kratki igrani film proglašen je "Curfew" Šona Kristensena, najbolji dugometražni dokumentarac je "Searching for Sugarman" o potrazi za muzičarem Rodrigezom, a najbolji kratki dokumentarac je "Inocente" o devojčici želi da postane umetnica i ne odustaje od toga. 
Ovogodišnju ceremoniju upotpunili su brojni muzički nastupi. Gledaoci su na sceni mogli da vide  Ketrin Zitu Džons izvodeći „All That Jazz“ iz mjuzikla "Čikago". Dodelu Oskara uveličala je i britanska pevačica Adel  koja je otpevala nagrađenu numeru "Skyfall" iz istoimenog filma. Nora Džons predstavila pesmu je iz filma „Everybody Needs a Best Friend“ iz filma „Ted“, dok je brojna publika bila oduševljena nastupom i Barbare Strejsend pesmom „The Way We Were“
 
 


Nastavak na Press...






Povezane vesti

Miško Bilbija vam predstavlja oskarovce

Izvor: Mondo, 25.Feb.2013

Pročitajte šta je o filmovima koji su nagrađeni napisao naš kolumnista...Miško Bilbija napisao je za MONDO više od 250 kolumni o filmovima, i uvek za vas pogleda ono što je najnovije, najzanimljivije ili o čemu se najviše "bruji". Miško je za vas gledao filmove na domaćim festivalima, i predstavlja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.