Ovaj gljiva je neverovatno rasprostranjena: A tek da vidite čime se HRANI! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 15.Maj.2017, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj gljiva je neverovatno rasprostranjena: A tek da vidite čime se HRANI! (FOTO)

Najveća živa stvar na svetu je veća čak i od plavog kita, koji je najveća živa životinja. Upoznajte "armillaria ostoyae" ili, kako su je nazvali, "humongous fungus" - ogromna pečurka.

To je organizam koji pokriva 2.385 jutara (nešto više od 8.000 kvadratnih metara) u Melur nacionalnoj šumi u Oregonu. Ali, ona može da načini mnogo više štete nego što joj ime kaže: "Armillaria" raste tako što se hrani korenjem drveća, ponaša se kao pijavica i tako ih ubija. Tako u šumi >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ima izgleda da naraste ogromna, naravno, uz rizik da "poubija" drveće.

Ova gljiva ima ogromnu mrežu korenja koji se zovu "micelija" i koje se širi ispod površine. Ono što se "pojavi" iznad površine su pečurke koje rastu samo jednom godišnje. Obično se pojave oko korena inficiranog ili "novoubijenog" drveta.

(Telegraf.rs / Izvor: uk.businessinsider.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Najveće biće na planeti prostire se na više od 9 kilometara kvadratnih i OSTAVIĆE VAS BEZ DAHA

Izvor: Blic, 16.Maj.2017, 10:57

Teško je zamisliti da na planeti postoji organizam koji je veći od najvećeg sisara, plavog kita, ali postoji. U pitanju je medna gljiva (Armillaria ostoyae) koja se u američkom Oregonu prostire na 9,65 kvadratnih kilometara...Istraživanja su pokazala da plodonosna tela ove gljive u Nacionalnoj šumi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.