Vucis: Podrška Srbiji za otvaranje poglavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2016, 03:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vucis: Podrška Srbiji za otvaranje poglavlja

Grčka daje punu podršku Srbiji za otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, izjavio je danas predsednik parlamenta Grčke Nikolaos Vucis ističući da je Srbija zaslužila da bude deo Unije.

Na posebnoj sednici parlamenta, Vucis je rekao da je za Grčku integracija Zapadnog Balkana strateški i regionalni cilj, te da je Grčka odigrala važnu ulogu u promovisanju ulaska Srbije u EU.

"Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je podržala i nastavlja da aktivno podržava evropsku perspektivu Srbije. Srbija je zaslužila da bude u EU", rekao je Vucis i izrazio uverenje da će integracija Srbije u evropsku porodicu naroda biti važan korak u učvršćivanju mira i stabilnosti.

Kako je naveo, Grčka je spremna da pruži svaku vrstu stručnog znanja koje Srbija zatraži u pretpristupnim pregovorima sa EU.

Navodeći da je jasno je da će se razvijati težnje evrtoskepticizma, te da Evropa ne sme da postane tvrđava, Vucis smatra da svaka članica EU i zemlja kandidat za članstvo treba da preduzmu inicijative i formulišu i vode politiku tako da EU ostane živa.

To je potrebno, kaže, da bi EU sačuvala i obogatila svoje osnivačke vrednosti, te da bi se formirala nova arhitektura i promovisala kolektivna solidarnost prema velikim problemima kao što su izbeglička kriza i ekonomski problemi

Vucis kaže da je Grčka odbila pritisak i strategiju vezanu za Bregzit, te da kada je reč o balkanskim zemljama treba da postoji politička saradnja u cilju sprečavanja međunarodnih strategija koje teže izdvajanju i degradaciji određenih oblasti i regija uz istovremeno trajno vodeću ulogu, posebno zemalja u centralnoj i severnoj Evropi.

EU sa stalno nejednakim ulogama zemalja i kandidata za članstvo predstavljaće istorijsku karakaturu i poricanje osnivačkih sporazuma i evropsku tekovinu, navodi Vucis.

Navodeći da je Grčka bila uz Srbiju i srpski narod u svim teškim trenucima, Vucis kaže da to što Grčka nije priznala Kosovovka unapređuje naše bilateralne odnose.

Kaze da Srbija i Grčka treba da postave temelje buduće saradnje, a da je obeležavanje 150 godina sklapanja diplomatskih odnosa prilika za redefinisanje ključnih aspekata saradnje u cilju njenog daljeg jačanja.

Ističući i zančaj i ulogu i parlamentarne diplomatije kao načina jačanja saradnje dve zemlje, Vucis kaže da s obizom na vekovne bratske odnose, bilateralne posete su značajne za poboljšanje bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Grčke koji mogu postati stub stabilnosti u širem regionu zapadnog Balkana.

Poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Srbiji u januaru iduće godine, kaže, biće vrhunac tog rastućeg trenda razmene poseta zvaničnika Srbije i Grčke.

Nikolić i Vucis: Zajedničkim radom do bolje budućnosti

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom grčkom parlamenta Nikosom Vucisom i tom prilikom oni su se složili da zemlje Balkana samo zajedničkim radom mogu postići bolju budućnost za region i napredak za celu Evropu.

Predsednik Nikolić je istakao da je Srbija iskrena u svojoj nameri da postane punopravni član Evropske unije i da ceni podršku koju joj u ostvarenju tog cilja pruža Grčka.

„Srbija već sada ispunjava skoro sve uslove za prijem u Evropsku uniju, ali ima nekoliko principa od kojih neće odustati", rekao je predsednik Nikolić.

Ono što je, kako je rekao, za građane Srbije bitno, jeste da od Srbije stvorimo modernu i uređenu državu, da postignemo evropske standarde, što onda u drugi plan stavlja tačan datum kada ćemo zaista i postati član Evropske unije.

Dodao je da se nada da će novi politički trendovi u svetu promeniti trenutne loše odnose između Evropske unije i Ruske Federacije, jer njihov sukob ne odgovara građanima Evrope.

Predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis istakao je da je za njegovu zemlju veoma dragocena podrška koju Srbija pruža težnjama da se reši kiparsko pitanje.

Govoreći o problemima sa kojima se suočava Evropska unija, Vucis je rekao da lično smatra da bi se desila katastrofa ukoliko bi se Evropska unija raspala, a da se njeni problemi mogu rešiti ukoliko bi se primenila nova arhitektura zajedničke valute i centralne banke i pružila veća podrška demokratski izabranim institucijama Unije. Budućnost Evrope je u saradnji, a ne u nepotrebnim sukobima sa bilo kim, pa tako i sa Ruskom Federacijom, zaključio je Nikos Vucis.

Predsednik Nikolić je zamolio svog gosta da, ukoliko se sledeće godine ponovo bude razmatralo pitanje članstva takozvanog Kosova u Unesku, Grčka, kao nama prijateljska država, ozbiljno razmotri stavove Srbije i pomogne našoj zemlji da se takva inicijativa ne ostvari, saopštila je Pres služba Predsednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SKUPŠTINA NASTAVILA RAD: Poslanici o pauššalnom porezu, kampanji, vršnjačkom nasilju...

Izvor: Kurir, 20.Dec.2016

...Poslanici su i ovog utorka na početku rada tražili obaveštenja od nadležnih, pa ih je tako interesovalo da li će biti olakšano plaćanje paušalnog poreza, te da li je za neke već počela izborna kampanja..U delu sednice Skupštine Srbije za postavljanje poslaničkih pitanja, lider DJB Saša...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.