Egipat, Grčka i Kipar upozoravaju Tursku zbog gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat, Grčka i Kipar upozoravaju Tursku zbog gasa

Vlade Egipta, Grčke i Kipra pozvale su danas Tursku da prestane da pokušava da istražuje rezerve gasa u vodama istočnog Mediterana, na koje polaže pravo Kipar, navodeći da su takvi potezi Turske nezakoniti.

Kipar je nestrpljiv da istraži nalazišta gasa u takozvanoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u vodama južno od ostrva, prenosi Rojters, podsećajući da je od 1974. Kipar podeljen po etničkim linijama, pošto je Turska okupirala severni deo tog mediteranskog ostrva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ankara jedina na svetu priznaje tursku državu na severu Kipra i istovremeno ne priznaje Kipar kao državu.

Do poslednjih u nizu tenzija između Nikozije i Ankare došlo je ranije ovog meseca, kada je turski istraživački brod u pratnji turskih vojnih brodova ušao u vode kod južnog dela Kipra.

Ministri spoljnih poslova Egipta, Grčke i Kipra osudili su potez Turske, a egipatski ministar Sameh Šukri poručio je da se nada da će sve aktivnosti u istočnom Mediteranu biti u skladu sa međunarodnim propisima.

Kipar je 2011. otkrio oko pet biliona kubnih stopa gasa u vodama južno od ostrva i dodelio licence za istraživanje američkoj energetskoj kompaniji Nobl, italijanskom ENI-ju i francuskom Totalu.

Alžir potpisao tri sporazuma o istraživanju gasa

Tri konzorcijuma sastavljena od inostranih energetskih firmi potpisala su danas sporazume o istraživanju gasa u Alžiru, što je prvi takav potez nakon prošlogodišnjeg smrtnosnosnog napada islamiskih ekstremista na gasno postrojenje Britiš petroleuma u Sahari.

Alžirska energetska kompanija Alnaft potpisala je sporazum sa kozorcijumom kog čine italijanska kompanija Enel i Dragon oil iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za istraživanje gasnih blokova u istočnim i zapdnim delovima Sahare, prenosi agencija Frans pres.

Drugi sporazum potpisan je sa norveškim Statoilom i britansko-holandskim Šelom za blok na istoku Sahare, dok su španski Repsol i Šel formirali konzorcijum za gasno polje na severu Alžira.

Kompanije su se dogovorile da ulože najmanje 150 miliona dolara u prvu fazu istraživanja, koja će trajati tri godine, rekao je za Frans pres predsednik Alnafta Sid Ali Betata.

U januaru 2013. u napadu islamskih ekstremista na gasni kompleks In Amenas, 1.300 kilometara jugoistočno od prestonice Alžira, poginulo je 40 radnika postrojenja.

Ekson mobajl desetu godinu najuspešnija energetska kompanija

Američka kompanija Ekson mobajl ponovo je, desetu godinu za redom, zauzela prvo mesto na listi "250 vodećih energetskih kompanija" koju objavljuje provajder informacija iz energetike, petrohemije, metala i poljoprivrede Plats.

Na drugo mesto ove godine se vratio Britiš petroleum (BP), oporavljen od finansijskih gubitaka nastalih isplatama odšteta zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu 2010. godine.

Ruske kompanije Gasprom i Rosnjeft ponovo su ušle među prvih deset, preneo je Tas. Gasprom je zadržao četvrtu poziciju, a Rosnjeft je skočio sa devetog na šesto mesto.

Lukoil, koji je prošle godine zauzimao sedmo mesto, ove je pao na jedanaesto. Norveški Statoila, drugi najveći snabdevač Evrope gasom, spustio se sa petog na 16. mesto nakon pada prihoda zbog prodaje imovine i pada cena gasa.

Ispadanjem Lukoila i Statoila iz top10, dve najveće kineske državne naftnogasne kompanije - Petro Čajna i Čajna petroleum end hemikal korporejšen, popele su se za po jedno mesto i ušle među 10 vodećih energetskih kompanija, prva na sedmo, a druga na deveto mesto.

Među prvih 10 su još i Ševron na trećem, Rojal Dač Šel, na petom, Total na osmom i Konoko Filips na 10.

Ukupni profit deset najvećih energetskih kompanija u svetu u 2013. godini dostigao je 193 milijarde dolara uz ukupne prihode od 2.830 milijardi dolara.

Pri tome, prinos najvećih igrača na globalnom energetskom tržištu, pada drugu godinu za redom, ukupni bruto prihod smanjen je 8,5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Istovremeno, ukupni prihodi su povećani šest odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Turci klonite se mediteranskog gasa

Izvor: B92, 30.Okt.2014, 13:06

Vlade Egipta, Grčke i Kipra pozvale su Tursku da prestane da pokušava da istražuje rezerve gasa u vodama istočnog Mediterana, na koje polaže pravo Kipar...Vlade navode da su takvi potezi Turske nezakoniti...Kipar je nestrpljiv da istraži nalazišta gasa u takozvanoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.