Šinzo Abe sledeće nedelje na sastanku sa Putinom

Izvor: B92, 01.Maj.2016, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šinzo Abe sledeće nedelje na sastanku sa Putinom

Moskva -- Premijer Japana Šinzo Abe sastaće se sledeće nedelje s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštio je zvanični Kremlj.

Kako se navodi, Putin će sledećeg petka ugostiti premijera Japana u Sočiju, gradu na obali Crnog mora, u kom su održane Zimske olimpijske igre 2014 godine.

Japan želi nastavak pregovora s Rusijom oko spornih Kurilskih ostrva.

Ministri spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije i Japana sastali su se pre dve nedelje i dogovorili su susret dvojice lidera, ali tada nije objavljen datum niti mesto sastanka.

Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle objave japanske kapitulacije, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antiosovinske koalicije.

Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama.

Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.