Putin u Sloveniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2016, 04:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin u Sloveniji

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Ljubljanu i odmah krenuo ka Ruskoj kapelici na alpskom prevoju Vršič gde ga čeka predsednik Slovenije Borut Pahor.

Sa aerodroma Barnik gde je Putinov avion stigao sa jednosatnim zakašnjenjem, predsednik je ka Vršiću otišao u koloni automobila u pratnji svojih ministara.

Među oko tri hiljade posetilaca na Vršiču je i bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, koji je za televiziju izjavio da od posete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << očekuje još bolje odnose između dve države.

Kučan je izjavio da se Rusija opravdano oseća ugroženom zbog postavljanja oružja NATO-a ne njene granice.

Putin koji je u nezvaničnu posetu došao povodom stote godišnjice Ruske kapelice na Vršiču, danas će na ljubljanskom groblju Žale otkriti spomenik ruskim žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, a predviđena je i radna večera s rukovodstvom Slovenije.

Rusku kapelicu na prelazu Vršič, najvišem u Sloveniji ;(1.611 mnm) izgradili su 1916. godine ruski ratni zarobljenici u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na svoje drugove koje je marta te godine, odnela snežna lavina dok su gradili put preko Vršiča.

Od januara 1993. Društvo Slovenija-Rusija, Opština Kranjska Gora i Ambasada Ruske Federacije u Sloveniji svake poslednje nedelje u julu, na dan Svetog Vladimira, organizuju svečanost kod Ruske kapelice gde dođe i veliki broj građana Slovenije.

Putinova poseta je, kažu slovenački zvaničnici, dogovorena pre ukrajinske krize i da će Slovenija ruskom predsedniku saopštiti svoje stavove, koji su jednaki stavovima Evropske unije, koja zagovara suverenost i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

Jedna od tema biće i kandidatura bivšeg predsednika Danila Turka za generalnog sekretara UN.

Putin Sloveniji nudi saradnju u naftnoj industriji

Proširivanje mreže gasovoda u Sloveniji i uključivanje ruskih kompanija naftne i gasne industrije u maloprodajnu mrežu prometa naftnim derivatima predstavlja perspektivni pravac saradnje dve zemlje, navodi se u materijalima za posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Sloveniji, prenosi "Sputnjik".

"Perspektivni pravci saradnje su: proširenje mreže gasovoda na teritoriji Slovenije, uključivanje ruskih naftnih i gasnih kompanija u maloprodajnu mrežu prometa naftnim derivatima na teritoriji Slovenije, pomoć u razvoju slovenačkih kapaciteta za prenos nafte i naftinih derivata, kupovina ruske energetske opreme za slovenačke termoelektrane, učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji, modernizaciji i izgradnji proizvodnih i prenosnih objekata u Sloveniji, stvaranje transportnog i distributivnog centra, isporuke telekomunikacione opreme slovenačke proizvodnje za potrebe 'Gasproma', saradnja u oblasti komunikacionih i informacionih tehnologija, navodi se u izjavi.

"Sputnjik" podseća da se radna poseta predsednika Rusije održava na poziv slovenačkog predsednika Boruta Pahora. Navodi se da će oni razmotriti ključna pitanja trgovinsko-ekonomske, investicione i kulturno-humanitarne saradnje i razmeniti mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima.

Susret predstavnika Ruske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Sloveniji: Evropa da sačuva dušu

Evropa doživljava talas izbeglica, čiji se kraj ne nazire, među njima su mnogi hrišćani sa Bliskog Istoka, koje je rat prognao iz njihovih sela, gradova i pokrajina, upozorava se u saopštenju: Da Evropa sačuva svoju dušu, sa susreta predstavnika Ruske pravoslavne crkve, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Sloveniji.

Pitamo se da li će svet mirno gledati na to što će hrišćanstvo biti uništeno u krajevima u kojima se najpre počelo širiti po svetu i gde se u kontinuitetu očuvalo tokom dve hiljade godina, kaže se u saopštenju sa međuhrišćanskog dijaloga, održanog krajem sedmice, koje prenosi SPC.

Mitropolit volokolamski Ilarion, mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije i ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore upozorili su da se ne može skrštenih ruku gledati kako Evropa zaboravlja svoje hrišćanske korene i tone u sve dublju dehristijanizaciju.

Jedinstveni smo u razmišljanju da su se hrišćani dužni ujediniti radi zajedničkog svedočenja o Hristu i Jevanđelju da bi Evropa sačuvala svoju dušu, oblikovanu dvijehiljadugodišnjom hrišćanskom tradicijom, poručuju oni i podsećaju da je to stav iz zajedničke izjave sa nedavnog susreta pape Franje i ruskog patrijahra Kirila.

U saopštenju se podseća da julska komemorativna svečanost kod ruske kapelice pod Vršičem, svake godine pruža mogućnost da se molitveni pomen na postradale ruske zarobljenike poveže sa međuhrišćanskim susretom predstavnika Pravoslavne i Rimokatoličke Crkve.

Mesto stradanja i smrti među slovenačkim planinama tokom Prvog svetskog rata, navodi se, poslednjih godina obratilo se u mesto molitve i bratskih susreta među narodima i među hrišćanskim Crkvama.

Ratovi su sejali neprijateljstvo i podele, a Božija blagodat je učinila da su iz tragičnih događaja izrasle nove veze i prijateljstvo između dva naroda, koje svake godine jačaju prilikom rusko-slovenačkih susreta, kaže se u saopštenju sa međuhrišćanskog dijaloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.