Putin traži da se ubrza izgradnja kosmodroma kako bi se pokrenule buduće misije na Mesec i na Mars

Izvor: BKTV News, 02.Sep.2014, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin traži da se ubrza izgradnja kosmodroma kako bi se pokrenule buduće misije na Mesec i na Mars

Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas da bude ubrzana izgradnja kosmodroma na Dalekom istoku zemlje da bi se, kako je rekao, prekinula upotreba Bajkonura u Kazahstanu i pokrenule buduće misije na Mesec i na Mars.

Putin je razgledao gradilište „Istočni“ iz helikoptera, a potom naglasio slabosti u oslanjanju na bivše sovjetske republike, prenela je agencija Rojters, navodeći primer raketa >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Zenit i Dnjepar čija proizvodnja je u Ukrajini.
Izgradnja novog kosmodroma na tlu Rusije jedan je od Putinovih prioriteta u reformisanju nekada pionirske svemirske industrije Sovjetskog Saveza, koja je u stagnaciji već decenijama.
„Naša sopstvena infrastruktura kosmodroma i njihova moderna mreža omogućiće Rusiji da ojača poziciju supersile i da garantuje njenu nezavisnost“, rekao je Putin.
Rusija je već uložila oko 100 milijardi rubalja (oko 2 milijarde evra) u izgradnju novog kosmodroma, a naredne godine uložiće još 50 milijardi rubalja, a zamenik premijera Dmitrij Rogozin potvrdio je da je „plan nepromenjiv“ uprkos sankcijama i smanjenju budžeta.
Izvor: Večernje Novosti
The post Putin traži da se ubrza izgradnja kosmodroma kako bi se pokrenule buduće misije na Mesec i na Mars appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.